Hvornår er det tid til første slæt?

6. maj 2021

Det har været et koldt forår og selvom det måske lader til at græsset gror langsomt, så har det dog haft en vækst i en længere periode. Især de tidligere græsser som rajsvingel og hybridrajgræs er relativt langt fremme i udviklingen.

Man bør i marker med disse tidlige græsser og tidlig tildeling af gylle være særlig opmærksom på, at de ikke bliver for gule i bunden. Det bør være disse marker der afgør tidspunktet for 1. slæt. På nedenstående billede ses en rajsvingel af rajgræstypen (sorten HOSTYN) d. 3. maj på en mark nær Næstved.

På billedet ses det begyndende frugtlegeme, der sidder over øverste knæ. Dette er et tegn på at græsset lægger an til skridning og dermed snart er klar til slæt.
Billede 1. Rajsvingel af rajgræstypen, d. 3. maj.

Fra og med på lørdag begynder temperaturerne de fleste steder at stige. Der er pt. lovet dage med temperaturer mellem 16 og 22 grader. Det betyder at græsset for alvor kommer til at vokse og udviklingen vil gå stærkt. Det betyder også at kvaliteten hurtigt kan falde. Vi anbefaler derfor at man de kommende uger er meget opmærksom på udviklingen i sin kløvergræsmark og evt. følger slætprognosen fra SEGES.

Slætprognosen viser forventet udvikling

Som det kan ses af Figur 1, så forudsiger slætprognosen ud fra klimadata, at en ønsket fordøjelighed FK org. stof på 80-82 i dette tilfælde (Holbæk, op til 30% kløver og med rajsvingel) nås 16. maj. På dette tidspunkt forudsiger prognosen at proteinindholdet faldet til 125 g/kg TS. Det vil altid være den overordnede tendens, men aktuelt vil proteinindholdet afhænge af kløverprocent og de lokale temperaturforhold.

Svarene på de første konventionelle friskprøver er kommet her til morgen. Der er udtaget prøver i Sj. Odde, Svinninge og ved Mern. Som frygtet viser de, ligesom sidste år, et lavt proteinindhold og et højt sukkerindhold. Fordøjeligheden ligger generelt lidt højere end hvad der fremgår af slætprognosen på nuværende tidspunkt, den bliver ifølge SEGES korrigeret løbende i forhold til resultaterne på friskprøverne.

Ønsker du friskprøver fra egen mark?

Vil du vide hvor tæt din kløvergræsmark er på slæt?
Så kontakt:
Kvægkonsulent Jesper Hagelund, tlf. 40 36 62 29

Blandingerne 44, 45 og 20 indeholder begge de meget tidlige græsser og disse blandinger kan med nuværende vejrprognoser forventes at være klar til slæt omkring d. 18. maj.

Blanding 22 med en kombination af middeltidlige og sildige rajgræsser, kan pt. forventes at være klar til slæt en lille uge senere.

Figur 1. Slætprognosen

Yderligere oplysninger kontakt Sophie T: Madsen.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.