Indberet din handel med EU-lande: Sådan gør du det korrekt

14. november 2022

Der ses et stigende antal sager, hvor skattestyrelsen udtager virksomheder til momskontrol, fordi deres indberetning af udenlandsk salgsmoms ikke er indberettet korrekt. Få overblikket her, hvordan du indberetter det rigtigt – første gang.

Det er vigtigt at indberetningen af den momsfrie handel med et andet EU-land er korrekt første gang, så du undgår at få skattestyrelsen på nakken.

Skatterådgiver i VKST Malene Larsen kommer her med et overblik over, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indberetningen.

Eksempel: Dansk landmand sælger sin traktor til landmand i Polen – Sådan indberetter du

Det er vigtigt, at du har styr på følgende, således indberetning er korrekt fra start, da det administrativt er tungt at dokumentere en ikke korrekt difference, selvom den kan være rigtig og blot er indberettet forkert.

1.Dokumentation på handlen

Hvis der tages udgangspunkt i det eksempel, at en landmand fra Danmark sælger en traktor til Polen, skal der først of fremmest være styr på dokumentationen for, at der er handlet, således maskinen skal transporteres ud over den danske grænse.

Dokumentationen er en betingelse for, at salget kan ske uden dansk moms og dermed som en momsfri handel med et andet EU-land. Reglen gælder modsat ikke, hvis der blot handles med en udenlandsk virksomhed, hvor varen forbliver i Danmark.

Et eksempel på gyldig dokumentation kan være, at der kan fremvises en gyldig faktura med navn og adresse, både på køber og sælger, samt en gyldig kvittering på fragten af maskinen, hvorpå køber og sælgers oplysninger, ligeledes er dokumenteret.

2.Kopi af købers ID

Derudover er det vigtigt at kunne identificere vedkommende, der henter eller modtager varen. Derfor skal der forelægge kopi af pas eller kørekort samt et dokument med tydelig og læselig underskrift.

Der skal kvitteres for modtagelse af varen.

3.Momsnummeret skal verificeres

Momsnummeret til det pågældende EU-land skal verificeres. Det er lovpligtigt, at virksomheden som sælger til andet EU-land, verificerer købers momsnummer med tilhørende navn og adresse.

Dette skal kunne dokumenteres, for at der kan udføres et lovligt momsfrit salg.

Husk at gemme alle oplysninger og dokumentation for, at man har tjekket, at alle købers oplysninger var korrekte på slagstidspunktet. Samt at momsnummeret var aktivt på slagstidspunktet.

4.Indberetning af momsen 2 steder

Momsen skal indberettes to steder. Der skal indberettes på momsindberetningen, som man kender det fra almindelig indberetning af danske salgs- og købsmoms til de gældende frister.

Derudover skal salget indberettes under EU-salg uden moms inden d. 25. i hver måned.

Vær særligt opmærksom på, at værdien af salget skal være den samme begge steder. Det er i disse situationer, der opstår kontrol, når der ses en difference mellem det beløb, som er indberettet til den alm. momsindberetning og den til EU-salg uden moms.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med indberetning af salg til et andet EU-land, så er du velkommen til at kontakte skatterådgiver Malene Larsen på telefon 2337 2778 eller e-mail mal@vkst.dk.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.