Kan bier og afpudsninger forbedre dyrkningen af lucerne?
13. november 2024Af økologikonsulent: Jens-Peter Paulsen
I 2024 og 2025 samarbejder Danmarks Biavlerforening og Økologisk VKST om et projekt med fokus på dyrkningen af lucerne til frøproduktion. Vi undersøger hvordan forskellige typer bier (honning-, humle- og vilde bier) påvirker bestøvningen af lucerne og frøudbyttet. Samtidig undersøger vi om afpudsning af lucernen påvirker frøudbyttet. Lucerne vil muligvis kunne introduceres som en ny frøafgrøde i Danmark, som forventes at passe bedre til fremtidens varmere klima end kløver. I dag mangler der viden om effekten af afpudsning og bestøvning på frøudbyttet, under danske forhold.
Lucernes mange fordele
Ud over at være bedre tilpasset til et varmere klima, er lucerne en alsidig plante med mange fordele:
Lucerne har desuden et højere proteinindhold end mange andre bælgplanter, og den kan producere mere protein per hektar. Den indeholder alle essentielle aminosyrer og er rig på vitaminer. En af udfordringer vi måske kigger ind i, vil være de våde efterår og vintre, da lucerne ikke kan lide at stå med våde fødder alt for længe.
Hvad har vi lært indtil videre?
Fokus i forsøget, er at undersøge om man med et skiftende klima, nu kan dyrke lucerne til frø, og hvordan det gøres mest effektivt. Selvom lucerne er en selvbestøvende plante, kan den ligesom mange andre selvbestøvende planter give et meget større udbytte, hvis den bestøves. Det er derfor vigtigt at vide hvilke bestøvere der besøger planten, og om de bestøver den. På samme tid undersøger vi om afpudsninger vil kunne påvirke afgrøden, f.eks. gennem en mere ensartet afgrøde eller blomstring. Afpudsningerne blev foretaget 8. og 21. maj. Biernes forskellige evne til at bestøve testede vi ved at indsætte små familier af humle og honningbier i lukkede bure (se billede), og ved transektmålinger. Fra burene kunne vi høste afgrøden, og se om der er forskel i udbytte afhængig af hvilke bier der bestøver. Transektmålinger, er at gå en fast rute i marken, tælle insekterne på ruten, og tjekke om de bestøver blomsterne. Dette vil kunne give en ide, om hvilke typer bier der flyver rundt i marken. Yderligere blev der høstet pollen fra nogle bifamilier, som står frit i den ene ende af marken. Pollen er nemlig en god indikator for bestøvede planter.
Billede 1 Buerne til bierne opsat i lucernemarken. Af: Jens-Peter Paulsen
Fremtidsperspektiver
Projektet løber over to år, og skal gerne ende med en dyrkningsvejledning til lucernefrø, hvor bestøvning og afpudsning er dele af dyrkningen. På længere sigt kan projektet muligvis hjælpe med at styrke lucerneproduktionen i Danmark, reducere behovet for importeret proteinfoder og støtte biodiversiteten ved at give føde til bestøvere.
Billede 2 Billede af lucernen. Af Jens-Peter Paulsen
Projektet er støttet af Fonden for økologisk landbrug.