Kartoffelavl på vej til østdanske marker

6. maj 2024

I dag er det korn og roer suppleret med radiser og krysantemum, der bliver sået på Michael Madsens marker på Sydsjælland – men om få år kan det være kartofler, der bliver lagt i jorden i stedet for. 

-Det er en spændende afgrøde og kartofler er mere sikre end korn rent prismæssigt. Der er mere værdi i at dyrke kartofler og derfor er jeg interesseret i at få mere at vide om kartoffelavl og etablering af vores egen stivelsesfabrik. Kartofler til stivelsesproduktion er en specialafgrøde, der er penge i og derfor vil jeg gerne høre mere om mulighederne for at dyrke kartofler, siger Michael Madsen, der er planteavler med 310 hektar jord på Sydsjælland. 

Michael Madsens interesse for at blive kartoffelavler blev vakt på baggrund af et informationsmøde i efteråret 2023 om kartoffelavl i Østdanmark – dvs. Sjælland, Lolland-Falster og øerne. Og han står ikke alene med interessen for at blive kartoffelavler.

40 interesserede landmænd

Det er Business Lolland-Falster, der sammen med den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS og landbrugsrådgivningen VKST har taget initiativ til at undersøge muligheden for at etablere kartoffelavl i Østdanmark samt at etablere en tilhørende stivelses- og proteinfabrik placeret på Nordfalster. 

Interessen for at skifte korn eller sukkerroer ud med kartofler beregnet til stivelsesprodukter er til stede blandt jordbrugerne i Østdanmark.  

-Vi har indtil videre fået tilsagn fra knap 40 landmænd til at danne en forening, der skal arbejde videre med at undersøge mulighederne i kartoffelavl og stivelsesproduktion i Østdanmark, siger Steffen Lund, seniorkonsulent Business Lolland-Falster. 

Inspirationen til kartoffelavlen og stivelsesfabrikken kommer fra Jylland, hvor der er 4 store fabrikker, der aftager kartofler fra de jyske kartoffelavlere. 

-Jeg vil opfordre andre landmænd til at gå med i projektet. Vi skal se på nye indtjeningsmuligheder og kartoffelavl er meget interessant at arbejde med, siger Michael Madsen. 

Nyt informationsmøde

Arbejdsgruppen bag initiativet har taget initiativ til et nyt informationsmøde 23. maj, hvor alle planteavlere i Østdanmark inviteres til at deltage for at høre nærmere om mulighederne for at dyrke kartofler og perspektivet i at etablere en stivelses- og proteinfabrik på Nordfalster. 

Mødet finder sted hos Østdansk Landboforening i Rønnede og begynder klokken 13 og varer frem til klokken 16. På mødet vil der være fokus på hvilke krav der er til kartoffelavl. 

”Vi vil gerne nå bredt ud til planteavlerne i Østdanmark for at præsentere dem for en interessant ny mulighed med en specialafgrøde som stivelseskartofler, der kan være med til at skabe nye arbejdspladser i landbruget samt give en højere indtjening hos den enkelte planteavler,” siger Steffen Lund fra Business Lolland-Falster. 

Læs mere om mødet her og tilmeld dig på siden her.

Baggrund

Efterspørgslen på stivelsesprodukter fra kartofler er steget kraftigt de senere år og den nuværende produktionskapacitet i Danmark er ikke tilstrækkelig. Markedet er vokset med 20 %, og det skaber basis for at undersøge muligheden for at etablere produktion af melkartofler samt etablere en stivelses- og proteinfabrik på Nordfalster. 

Hvem står bag?  

Business Lolland-Falster har i samarbejde den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS og landbrugsrådgivningen VKST taget initiativ til at undersøge muligheden for at etablere en stivelses- og proteinfabrik på Nordfalster baseret på kartoffelavl i Østdanmark. 

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.