Kend din bundlinje, og tjen flere penge på din planteavl

29. maj 2020

Af Susanne Feldthusen

Inden længe nærmer vi os afslutningen på høstsæsonen 2020, og det er tid til at forberede næste års markplan. Er der en plan – kortsigtet eller langsigtet? Er der udfordringer i marken, du skal være opmærksom på til næste sæson?

En sæson overtager hurtigt den anden – og ofte glemmer man udfordringerne i forrige sæson, når den næste allerede er godt i gang, og man skal koncentrere sig om den. Derfor er det vigtigt, at du tager handling nu.

Er der en strategi i markbruget?

Skal man drage nyttige konklusioner af den enkelte sæson, er det ikke nok at huske i overordnede træk – der skal dykkes ned i detaljerne. Det kræver registrering af behandlinger/omkostningerne foretaget i marken i løbet af vækstsæsonen og ved høstopgørelse af udbytter. På den måde får du bundlinjen at kende i kroner og øre – måske ikke med det samme lige efter høst, hvis du har nogle senere afregninger.

Men du kan i hvert fald sikre dig, at du hurtigt får et overordnet overblik, der giver kendskab til, om din strategi var den rigtige den pågældende sæson. Når du så senere har alle afregninger, så er det enkelt at justere de foreløbige resultater til, så du får resultaterne af de endelige bundlinjer.

Får du kendskab til din afgrødeøkonomi gennem flere år, kan du ud fra de konklusioner, du drager, lave en langsigtet strategi for marken, der gerne skulle komme bundlinjen til gode.

Det er altid vigtigt med en strategi, men skal du have en retvisende, er det ikke nok at konkludere den ud fra et års resultater i marken. Ingen år er ens, og ingen afgrøder opfører sig ens år efter år.

DBII Tjek Mark giver dig overblikket

Hos VKST tilbyder vi et benchmarkingsprodukt, DBII Tjek Mark, der giver kendskab til din bundlinje på afgrødeøkonomi efter høst – altså mens den pågældende sæson er i frisk erindring. Udover en rapport indeholdende bedriftens afgrødeøkonomi, får du nye øjne på bedriften, idet du får din rapport gennemgået af en planteavlskonsulent, som ikke til daglig kommer på bedriften. På den måde får du sat nye øjne på bedriften og nye input til en strategi for markbruget.

Når du får kendskab til flere års resultater for den enkelte bedrift, får du mulighed for at optimere den langsigtede strategi

Med et DBII Tjek Mark får du også din afgrødeøkonomi sammenlignet med tilsvarende virksomheders. Netop sammenligning giver anledning til at kende potentialerne for din bedrift, og på den måde får du mulighed for at sikre optimal og strategisk planlægning af kommende vækstsæsoner.

Langsigtede strategier er vigtige i markbruget. Der skal være fokus hvert år hele sædskiftet igennem. Det gælder for valg af afgrøder, etablering, bekæmpelse af ukrudt og skadegører, maskinkapacitet mv. Når du får kendskab til flere års resultater for den enkelte bedrift, får du mulighed for at optimere den langsigtede strategi. Eksempelvis som for de ejendomme, der har deltaget i VKST’s DBII Tjek Mark gennem flere år.

Håndværker og købmand

få kendskab til håndværket eller talentet for at drive jorden og evnen til at skabe et højt udbytte

DBII Tjek Mark består af to dele. Første del består af at få kendskab til håndværket eller talentet for at drive jorden og evnen til at skabe et højt udbytte. Den del skabes af dine egne registreringer i marken, styk, maskinomkostninger og udbyttet. Som afgrødepris anvendes en gennemsnitlig afgrødepris fra Kornbasen for august det pågældende år. I juni året efter opdateres DBII Tjek Mark med realiserede priser og faktiske udbytter. Herefter får du både kendskab til evnen som håndværker og handelsmand.

De fleste, der deltager i DBII Tjek, anvender maskinomkostninger, som kommer fra maskinanalyse foretaget af VKST. Det giver det bedste billede af ejendommens specifikke forhold. Har du ikke eller ønsker ikke en maskinanalyse, kan normtal også anvendes.

Skal du deltage i DBII Tjek Mark 2020?

2020 er sjette år for DBII Tjek Mark. I fjor deltog ca. 70 konventionelle ejendomme og 10 økologiske. Skal du deltage i år?

Så kontakt Planteavlskonsulent Susanne Feldthusen, sfe@vkst.dk, tlf. 5786 5048 eller Maskinkonsulent Søren Geert-Jørgensen, sgj@vkst.dk, 5786 5036.

DU kan læse meget mere om DBII Tjek Mark her på hjemmesiden.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.