skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Klimatip: Reducer Dit Klimaaftryk På Markarbejdet I Foråret

Klimatip: Reducer dit klimaaftryk på markarbejdet i foråret

Det er ikke kun penge du sparer ved at have de rigtige maskiner til opgaverne på din bedrift: Tilpasset køreteknik, hastighed og korrekt indstilling reducerer brændstofforbruget og CO2-udledningen. En liter sparet diesel reducerer din CO2-udledning med 2,7 kg CO2.

CO2-besparelser ved pløjning

Ved en korrekt indstilling af ploven sparer du 20-25% på brændstoffet. Oveni dette vil nedsat hastighed fra 7,5 km/t til 6,5 km/t spare dig 5% på brændstoffet. Kør i så højt gear og med så få omdrejninger, som traktoren kan klare opgaven med. Laves pløjningen godt, kan en efterfølgende såbedsharvning spares væk.

Brændstofforbruget ved pløjning med en 10-furet plov (4,2 meter) og harvning med en Horsch Tiger (6 meter). Kilde: Farmtest nr. 109 – Energiforbrug ved transport og jordbearbejdning, 2009.

Din arbejdsdybde ved jordbearbejdning har stor indflydelse på dit brændstofforbrug. Bearbejd derfor kun jorden i den dybde, som det er nødvendigt. Ved at hæve harvedybden fra 20 cm til 10 cm forbrænder du 3 gange mindre brændstof af.

Ved indstilling af ploven skal du være opmærksom på følgende:

  • Indstil plovens trækgeometri, så der er mindst mulig modstand
  • Reducer lufttrykket i dækkene – et lavt lufttryk giver en bedre trækevne
  • Optimer indstilling af forplovene – de må ikke gå dybere end nødvendigt.
  • Øg vægten på forhjulene

Spørg evt. din maskinkonsulent eller få hjælp til indstilling af ploven fra Ploveksperten.

CO2-besparelser ved gylletransport

 

Energieffektiviteten er 3-5 gange større ved brug af lastbil til gylletransport fremfor traktor. Skal du transportere gyllen mere end 5 km, kan det derfor være en fordel at leje maskinstationen til at flytte gyllen med lastbil.

CO2-besparelser ved det korrekte dæktryk

 

 Ved at ændre dæktrykket på traktor og vogn efter terræn, kan du spare 12% af dit samlede brændstofforbrug. Dæktrykket skal være højt, når du kører på vej og lavt i marken. Se billede nedenfor, for dieselforbrug ved forskelligt dæktryk og terræn. For at spare tid er det muligt at installere et automatisk system til dæktryksjustering.

Dieselforbrug ved forskelligt dæktryk i mark og på vej for vogn og traktor. Kilde: Klimakataloget, Økologisk Landsforening.

Yderligere oplysninger kontakt Ninna Rieber Boesen

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV