Kommune bestormet af landmænd, der vil bidrage til et bedre havmiljø
11. oktober 2024I en tid, hvor grøn omstilling er på dagsordenen, har landmændene på Sjælland endnu en gang vist, at de spiller en vigtig rolle i at fremme bæredygtighed.
Et nyt projekt, der sigter mod at genoprette stenrev i Storebælt, har tiltrukket så stor opbakning fra de lokale landmænd, at kommunen har måttet stoppe med at tage imod sten. Projektet, der skal højne biodiversiteten i havmiljøet, er en del af kommunens ambitiøse bæredygtighedsstrategi.
Kommunens initiativ udspringer af en erkendelse af, at biodiversiteten ikke kun skal fremmes på land, men også i havet. Selvom det normalt er statens opgave at arbejde med havmiljøet, har kommunen taget teten, da staten ikke har haft ressourcer til at gøre noget i området.
Inspirationen kommer fra jyske kommuner, der også har iværksat lignende projekter, og man har nu besluttet at forsøge sig med stenrev i Storebælt for at skabe bedre levevilkår for marine arter.
-Der er mange gode argumenter for at genoprette stenrev – ikke blot for biodiversitetens skyld, men også fordi det kan tiltrække turister, lystfiskere og dykkere til området, fortæller Lasse Fjeldsted fra Slagelse Kommune, der leder projektet.
Der er derfor også et økonomisk potentiale i projektet, der rækker ud over de miljømæssige fordele.
Fra mark til havbund
Men det er hverken billigt eller bæredygtigt at anskaffe store sten til stenrev i havet. Det skal både være natursten uden fx betonrester m.m., og de skal gerne have den rigtige miljøprofil og derfor ikke stamme fra eksempelvis norske stenbrud, som ellers er alternativet.
Lasse Fjeldsted tog derfor fat i VKST for at få hjælp til at række ud til de lokale landmænd i håb om at få leveret sten fra deres marker, som ellers ville blive betragtet som affald.
Overraskelsen var stor, da kommunen blev bestormet af landmænd, der gerne ville bidrage med sten til miljøprojektet.
-Vi havde afsat 200.000 kroner til at fragte stenene fra landmændene, men vi blev fuldstændig overvældet af den store interesse. Som det ser ud lige nu, har vi ikke flere penge at fragte sten for, men vi håber, at vi kan genoptage afhentningen af sten på et senere tidspunkt lyder det fra projektlederen.


Alle stenene fra de lokale landmænd er nu samlet ind og ligger på Halsskov Færgehavn, hvor de er blevet sorteret i størrelser og typer og venter på, at projektet når sin næste fase, så de kan blive lagt ud i vandet.
Henning har samlet til bunke i 35 år
Henning Skov Andersen fra Korsør er en af de landmænd, der så annoncen fra VKST og tog fat i Lasse Fjeldsted.
Han har de seneste 35 år samlet 150 ton sten, som ikke blev brugt til noget. Men det bliver de nu.
-Vi skal jo alle sammen prøve at bidrage til den grønne omstilling og passe på miljøet, så da jeg så det her opslag fra VKST, så var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville bidrage, fortæller Henning Skov Andersen.
-Det er jo bedre, at de bliver brugt til noget fornuftigt, end at de bare ligger her.
Gennem årene har han under stensamlingen i marken selv sørget for at sortere betonklodser, murbrokker og gammelt jern fra samlingen, så det kun er rene natursten.
-Så det var jo nemt at tilgå for kommunen, da de kom og hentede dem, siger han.

Henning Andersen (tv) fra Svanehøj ved Korsør og Lasse Fjeldsted (th) står foran resterne af den bunke sten, som nu er blevet transorteret til Halsskov Færgehavn. Henning fik sidst transporteret sten væk fra 35 år siden, så bunken af sten havde hobet sig op og indeholdt ca. 150 ton store marksten. Det tog vognmanden fra Slagelse Kommune seks ture frem og tilbage med sten fra Henning Andersen.
Et grønt samarbejde med perspektiver
For kommunen er landmændenes opbakning ikke blot en succes for dette ene projekt, men et klart tegn på, at landbruget er en vigtig medspiller i den grønne omstilling. Samarbejdet mellem landmænd og kommune har skabt en ny type partnerskab, hvor landbrugets ressourcer og vilje til at bidrage bliver anerkendt som en vigtig del af samfundets bæredygtige udvikling.
Selvom stenene nu ligger og venter på at blive sejlet ud til de rette steder, er der stadig mange detaljer, der skal falde på plads.
-Miljøundersøgelser, tilladelser og den rette placering af stenrevene er nogle af de udfordringer, vi arbejder på at løse lige nu, forklarer Lasse Fjeldsted.
Ifølge projektlederen fra Slagelse Kommune er stenrevsprojektet blot begyndelsen. Kommunen planlægger yderligere indsatser, som blandt andet kan inkludere muslingeprojekter og ålegræsplantning, der også vil bidrage til et bedre havmiljø.
Vil gerne modtage flere sten
De mange tusind ton sten fra landmændene ligger på den gamle Halsskov Færgehavn og er klar, når projektet skal i gang med den næste fase. Og der skal stadig bruges flere sten.
-Lige nu har jeg ikke penge til at hente flere sten. Men vi arbejder på at rejse fondsmidler til formålet, og så skal jeg i gang med listen med resten af de landmænd, der også gerne vil levere sten, fortæller Lasse Fjeldsted.
Han opfordrer derfor også landmændene til, at de selv kan levere stenene til Halsskov Færgehavn, hvis man vil bidrage, eller man kan blive skrevet op på listen, hvis man vil med på næste runde af afhentning, når der er penge til det.
Vil du også bidrage til genopretningen af stenrev i Storebælt ved at levere sten selv, eller skrives på listen til at få afhentet sten i næste omgang, skal du tage fat i Lasse Fjeldsted fra Slagelse Kommune på telefon 28 68 45 29 eller e-mail: lmfje@slagelse.dk.