skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Landmand: Én Mark Træk Hele Gennemsnittet Ned
  • Alle

Landmand: Én mark træk hele gennemsnittet ned

På planteavlsbedriften Bdr. Madsen og Søn I/S arbejder Henrik og Thomas Madsen målrettet efter bundlinjen. Det er den, de styrer efter, og den er afgørende for alt, hvad de gør i virksomheden.

Drænene i rapsen drillede

Siden 2016 har far og søn fået lavet DBII Tjek på deres marker, og derfor har de gennem flere år kunnet matche deres bundlinje og måle deres management op mod andres. Og det fokus har skabt tydelige resultater.

det var alligevel en øjenåbner, for vi var egentlig glade for vores udbytter

-Vi havde 100 ha med raps, hvoraf de ca. 30 ha gav alt for lidt. Det betød, at rapsen kun gav 4 tons i gennemsnit, og det var alligevel en øjenåbner, for vi var egentlig glade for vores udbytter. Det var en enkelt mark, der havde trukket meget ned, og så måtte vi jo og finde ud af, hvad vi skulle gøre for, at den mark ikke faldt igennem igen.

I det tilfælde var det drænene, der skulle ses efter og nogle steder skiftes.

-Vi havde jo en klar holdning om, at det gik godt, men med DBII Tjek så kommer man alligevel omkring markerne og får tal på bordet og syn for sagen. Og så må vi sørge for, at der ikke igen er en mark, der falder ud igen på grund af dræn, fortæller Henrik Madsen.

Forbedringspotentiale på 67 pct.

Planteavlskonsulent Kristoffer Linderoth fortæller, hvordan værktøjet er med til hele tiden at holde fokus på, hvor og hvordan man som planteavler kan forbedre sin bundlinje.

De har flyttet sig fra at ligge i middelklassen til at ligge blandt de 25 pct. bedste

-De bruger værktøjet til at arbejde med deres viden om bundlinje. De har flyttet sig fra at ligge i middelklassen til at ligge blandt de 25 pct. bedste. Det er godt gået, lyder det fra Kristoffer Linderoth.

-Henrik og Thomas er suveræne i forhold til græsfrø. Men de er lidt udfordret på deres vårafgrøder som blandt andet vårbyggen, og vi arbejdet med at tilføre NPK-gødning, fordi fosfor har stor betydning for udbytte. Der brugte vi fraktilanalysen, der viser, at der er forbedringspotentiale på 67 pct. sammenlignet med andre, fortæller planteavlskonsulenten.

Konkurrence og fokus giver bedre bundlinje

– Vi konkurrerer også en lille smule med os selv; vi skal være rettidig med det hele, så vi undgår, at der er en mark, der falder ud. For øget fokus giver øget indtjening, konkluderer Henrik Madsen.

DBII Tjekket for 2020 viste også, at Henrik og Thomas Madsen kan forbedre deres bundlinje endnu mere ved at arbejde med salg af deres afgrøder. Dermed er målet og fokus for 2021 sat.

Se videoen: Det får Bdr. Madsen og Søn I/S ud af deres DBII Tjek Mark

Se eller gense videoerne med Henrik og Thomas Madsen fra Bdr. Madsen og Søn I/S her, hvor du også kan høre dem fortælle mere om deres planteavl og afgrøder.

Vil du vide mere om DBII Tjek kan du læse mere her.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV