Lars vandt over kommunen: Anklaget for at dræne sø midt på marken

12. januar 2018

Det kan betale sig at gå imod kommunen, hvis du ikke er enig i deres afgørelse. Det er landmand Lars Poulsen fra Asnæs et godt eksempel på.

Landmand Lars Poulsen fra Asnæs modtog i maj 2016 et brev fra kommunen. De anklagede ham for at have drænet en sø beliggende midt i sine afgrøder.

Lars mente, at det lød underligt, da han i sine otte år på ejendommen ikke har haft en sø på marken, men blot lidt stigende vand i våde perioder, som han så har holdt nede ved dræning.

”Jeg valgte derfor at tage til møde med kommunen, hvor vi var flere, der var kaldt ind i forbindelse med §3 søer (red. beskyttede søer over 100 m2, som kommunen mener er fjernet i strid med naturbeskyttelsesloven). Min planteavlskonsulent var til stede sammen med en naturkonsulent fra VKST. Han hørte om min sag og ville gerne hjælpe mig,” fortæller Lars Poulsen om starten på halvandet års uvished om retten til at dyrke sin mark.

Man skal ikke ligge sig fladt ned og acceptere

Mikael Samsøe var den naturkonsulent fra VKST, der var til stede ved mødet i 2016 og som siden hen har hjulpet Lars Poulsen med sagen mod kommunen.

Han er glad for, at han tilbød sin hjælp til Lars Poulsen.

Man skal ikke bare ligge sig fladt ned og acceptere kommunens afgørelse eller indstilling, bare fordi det er en myndighed

”Man skal ikke bare ligge sig fladt ned og acceptere kommunens afgørelse eller indstilling, bare fordi det er en myndighed, og det er den her sag et rigtig godt eksempel på,” fortæller naturkonsulenten.

”Når man til hverdag ikke har med det her at gøre, kan det dog være svært at vide, hvad reglerne er, hvordan man argumenterer imod, og om man overhovedet kan argumentere imod sådan en sag fra kommunen,” fortæller Mikael Samsøe og fortsætter:

”Det værste er, at man hurtigt kan komme til at sige noget, der blot er vand på kommunens mølle, og så går det først den forkerte vej. Derfor skal man søge professionel hjælp.”

Gamle oversigtsfotos og tidligere ejer gav vished

Mikael Samsøe overtog sagen, og Lars Poulsen kunne i ro og mag dyrke sine afgrøder og fortsætte sit landbrug uden at skulle tænke på klagevejledninger m.m.

I forløbet har Mikael Samsøe gennemgået gamle luftfoto fra ejendommen fra 80’erne og 90’erne og indhentet relevant fotodokumentation, mens Lars Poulsen på opfordring selv indhentede oplysninger fra den tidligere ejer. Og det hele gav pote.

For både de gamle fotos og den tidligere ejer kunne bevidne, at marken allerede før dennes ejerskab har været drevet som EU-støttet landbrugsjord med dræn.

Kommunen manglede dokumentation

Lars Poulsen har i lang tid ventet på kommunens afgørelse og kunne kort før jul 2017 ånde lettet op.

Vores vurdering er, at vi ikke kan dokumentere, at det nedlagte vandhul er beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3. Sagen vil derfor blive lukket,” stod der i et brev fra kommunen. En afgørelse, som Lars Poulsen er begejstret for.

”Jeg er utrolig glad. Hvis vi skulle have en sø midt på marken, ville det besværliggøre min markdrift rigtig meget. En stor sø med 10 meter bræmme rundt om. Det ville blive utrolig bøvlet, og jeg ville skulle bruge mere tid på mit arbejde og naturligvis lide tab i afgrøde på selve området,” fortæller Lars Poulsen.

Har du også brug for hjælp til en klage eller et godt råd, står konsulenterne i VKST klar med professionel rådgivning på tlf. 7027 9000.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)