Lin og Thomas havde besøg af ministeren: Det er fedt at vise, at vi omsætter klimamål til handling

30. august 2023

Lin Poulsen er til daglig kvægrådgiver i VKST. Men når hun har fri, tager hun ikke kvægkasketten af. Hun og manden, Thomas Poulsen, driver nemlig Ågården, som for et par uger siden havde besøg af både Søren Søndergaard (L&F), minister Lars Aagaard og Arlas direktør, Peder Tuborgh.

Og det var et vigtigt besøg for både de to kvægbrugere men også for branchen generelt, mener Lin Poulsen.

Det er altid vigtigt at give politikerne et skud branchevirkelighed

-Jeg er naturligvis glad og stolt over, at de valgte at mødes på vores gård, men jeg er ekstra glad for at kunne mærke det store engagement hos dem alle tre. Det er fedt at vise både ministeren og omverdenen, hvordan vi i landbruget rent faktisk bidrager til en bæredygtig produktion af fødevarer, og at vi omsætter klimamål til handling. Det er altid vigtigt at give politikerne et skud branchevirkelighed, siger kvægrådgiveren og fortsætter:

-Vi fik jo både gjort opmærksom på alle udfordringerne hos os og i branchen generelt, og så fik ministeren en lærerig dag her og kunne høre om en bedrift, som allerede nu ligger på Arlas mål for udledninger af co2-ækvivalenter pr kg FPKM, og han hørte om, hvordan vi stadig kan blive bedre og benytte forskellige metanbindende stoffer i foderet til køerne, som vil kunne reducere vores udledning meget drastisk.

Særligt interesseret i quick-fixene

Lin Poulsen fortæller, at minister Lars Aagaard særligt var interesseret i at høre om Arlas bæredygtighedsmodel, nitifikationshæmmer og fodertilsætningen Bovaer, der alle tre er ”quick fix” i kvægproduktionen og kan være med til at reducere metan- og CO2-udledningen drastisk frem til 2025.

-Men det var også de tre budskaber, vi ville have fokus på i forhold til ministerens besøg. Det er her vi særligt i kvægbruget kan bidrage til en grønnere produktion, forklarer Lin Poulsen.

Og bæredygtighed og en grøn produktion er netop omdrejningspunktet på Ågården hos Lin og Thomas Poulsen, der fokuserer på en så bæredygtig produktion som muligt med en bæredygtig bundlinje.

Har skilt sig af med de store maskiner

-Bæredygtighed er jo mange forskellige ting, når man taler om kvægproduktion og landbrug generelt. For os handler det mest om at være så effektive som muligt, fortæller Lin Poulsen og uddyber:

– For eksempel gav det ikke mening for os at have så mange maskiner og drive jorden. Det er stadig en øvelse for os at skille os af med alle de store maskiner, vi har, for de er jo meget praktiske at have, men ikke særlig økonomiske eller bæredygtige for os.

V bruger færrest muligt ressourcer på vores produktion, men med det bedst mulige resultat

Derudover bestræber Lin og Thomas sig på af få dyrket så meget som muligt på deres grovfodermarker og hele tiden følge op på køerne, så de malker mest muligt. Ligesom de prøver at finde positive tiltag til arbejdseffektiviteten og forbedringer til at øge ydelsen.

-Det er langt hen ad vejen det, der gør, at vi er så bæredygtige – at vi har nogle højt ydende malkekøer i forhold til det, de æder og ved at bruge færrest muligt ressourcer på vores produktion, men med det bedst mulige resultat, siger Lin Poulsen.


Lin Poulsen (28 år) og Thomas Poulsen (35 år) har drevet Ågården de seneste 6 år efter generationsskifte i 2017. Ågården består af 438 årskøer, som malkes i 6 malkerobotter, samt 598 ungdyr, som de selv passer. Ågården driver også 300 ha, som kører på en pasningsaftale med en kollega.

Lin Poulsen er uddannet landmand fra 2015 med speciale i kvæg og er efterfølgende uddannet jordbrugsteknolog i 2018, hvor hun under uddannelsen har arbejdet på forskellige landbrug. Inden stillingen som kvægrådgiver i VKST arbejdede hun fast hjemme på Ågården sammen med Thomas.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)