Målret dine indsatsmidler og optimér din planteavl

24. februar 2022

Præcisionslandbrug forbinder teknologiske løsninger som satellitbilleder, droner og måleudstyr med marker og maskiner. Og det er vejen frem, hvis du både vil optimere brugen af sprøjtemidler og gødning og samtidig optimere din tid i marken. En win win for landmanden.

Det siger planteavlskonsulent og specialist i præcisionslandbrug i VKST René Havmand.

-Præcisionslandbrug bliver i en stadigt stigende grad en større del af landmandens hverdag, og vil du optimere i planteavlen og forbedre økonomien, kommer du ikke uden om præcisionslandbrug, siger René Havmand.

Læs også om: Bliv guidet i gang med præcisionslandbrug – helt gratis

Kurser i udarbejdelse af tildelingskort

Hos VKST har han sammen med nogle af sine kolleger i planteavlsafdelingen derfor valgt at sætte stort fokus på præcisionslandbruget hos kunderne i marken. I den forbindelse er der blandt andet oprettet nye kurser til landmændene, hvor de kan lære at udarbejde tildelingskort selv i systemet CropManager.

Med den stigende interesse for præcisionslandbrug og for at optimere sin planteavl mest muligt, kan man selv lære at gøre det

-Vi kan naturligvis hjælpe landmændene med at udarbejde tildelingskortene til deres marker, men med den stigende interesse for præcisionslandbrug og for at optimere sin planteavl mest muligt, kan man selv lære at gøre det, siger René Havmand.

På kurserne kan man med sin egen medbragte computer få hands-on-erfaring med programmet og få en overordnet forståelse for udarbejdelse af tildelingskortet og en indsigt i tildelingsmodellerne, der sikrer en optimal fordeling af gødningen.

Mange er allerede i gang

René Havmand forklarer, at VKST vælger at sætte fokus på præcisionslandbrug, fordi flere måske ikke helt tør komme i gang, fordi de mener, at omkostningerne er for mange. Men det er en forkert opfattelse, mener planteavlskonsulenten.

-Flere landmænd er faktisk allerede i gang – måske uden at vide det. Langt de fleste landmænd har nemlig allerede det tekniske udstyr i maskinerne, siger han og uddyber:

-De har GPS med autostyring af traktoren og sektionskontrol på sprøjterne, og der er helt sikkert også nogle, der bruger biomassekort fra satellitter. De er allerede i fuld gang, men det kan gøres mere præcist og smartere. Derfor vil vi gerne give det lille ekstra skub for at komme helt i gang med at optimere fuldt ud.

Også tal fra Danmarks Statistik bakker op om antagelsen om den stigende interesse for præcisionslandbrug. Alene i 2021 viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, at det er mere end hver tredje danske landmand, der har gang i præcisionsteknologien. Og tallet steg fra 32 procent af danske landbrug i 2020 til 36 procent i 2021.

Nemt at komme i gang

Samme opgørelse fra Danmarks Statistik viser også, at det oftest er de yngre landmænd under 40 år, der bruger præcisionslandbrug. Men René Havmand pointerer, at præcisionslandbrug ikke er en teknologi kun for yngre landmand.

Det vigtigste er bare, at man starter et sted, hvor det giver bedst mening for den enkelte landmand i forhold til lige præcis dennes marker, afgrøder og udstyr

-Det er nemt at komme i gang, også for den ældre generation. Det vigtigste er bare, at man starter et sted, hvor det giver bedst mening for den enkelte landmand i forhold til lige præcis dennes marker, afgrøder og udstyr. Og det er lige præcis det, vi gerne vil hjælpe med, siger planteavlskonsulenten.

Han opfordrer derfor landmændene til at ringe til ham gratis og uforpligtende, så han kan tage en snak med den enkelte landmand og guide ham i den rigtige retning i forhold til, hvor man skal starte med præcisionslandbruget.

-Det er nemt og hurtigt – og så er man i gang, afslutter René Havmand.

VKST tilbyder både en gratis og uforpligtende opstartssamtale, og én til én-forløb og erfa-grupper om præcisionslandbrug, ligesom de også tilbyder hjælp til tildelingskort, hjælp fra en maskinkonsulent og anlægning af nul-parceller som indikator for kvælstofbehovet.

Du kan læse meget mere om præcisionslandbrug her eller ringe til VKST Planteavl på tlf. 70279000

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.