Markedsopdatering uge 21

23. maj 2024

Af Økologikonsulent: Per Jensen     

Markerne er langt om længe blevet tilsået. Det betyder sen såning, så de høje udbytter skal vi på jordene se langt efter. Om det kommer til at afspejle sig i en prisstigning over sommeren, er endnu uvist. Dog har priserne allerede taget en stigning siden sidste opdatering, og følger lidt den stigning der har været på den konventionelle front. Bælgsæd tager en prisstigning grundet en markant stigning på prisen på soja. En stor aktør i Polen ift. afsætning af majs, er blevet frataget sin licens til dyrkning og afsætning af økologisk majs. De opkøbte konventionelle partier fra andre landbrugere og solgte majsen videre som økologisk.

Konsum

Maltbyg: Malterierne har stadigvæk gode kvaliteter liggende fra høst 2022, og er næsten ikke begyndt at bruge af høst 2023. Derfor er de afventende med at købe, da de pt. synes at prisen er for høj.

Havre: Grynhavren er status quo ift. uge 19, hvorimod den glutenfri havre er steget til 293 kr/hkg, så den nærmer sig prislejet for 2023.  

Vinterraps. Et overmættet marked med en stadigvæk manglende efterspørgsel, presser prisen for vinterraps. Det østeuropæiske marked fokuserer mere og mere på konsumafgrøder, hvilket kan betyde et fremtidigt presset konsummarked. Prisen for vinterraps er stadigvæk 515 kr/hkg, så der er langt til den gennemsnitlige pris for hele 2023. Afvent derfor en begyndende efterspørgsel.

Foder

Det sene såtidspunkt gør at landmændene ikke er begyndt at tænke på afsætning af afgrøderne endnu. Blandt andet fordi de ikke var 100% sikre på hvad de fik sået.  Alligevel ses en tendens til stigning i udbudte priserne ift. uge 19. Prisen på foderrug er steget lidt, på trods af der kan importeres billig vinterrug fra Baltikum.

Bælgsæd: En markant stigning på sojakager smitter af på bælgsæds prisen, dvs. hvis soja stiger med 2 stiger bælgsæd med 1. Pt. kan der handles hestebønner til 377 kr/hkg og 322 kr/hkg for markært. Stadigvæk er prisen lavere end 2023, men den har trods alt bevæget sig i en positiv retning.

Kernemajs

Ikke så meget nyt angående kernemajsen, som er et bud på afsætning i en sæson med en meget sen såning (se konditioner i sidste nyhedsbrev). Jeg har ikke set en stigning i det økologiske majs areal.

De opnåelige priser ses i tabel 1:

Tabel 1. priser uge 19 oplyst fra grovvare firma (kilde: Per Jensen, Økologisk VKST)

Afgrøde PrisMalt-byg (f.byg)Brød-hvede (f.hvede)Gryn-havre/ Glutenfri *) (f.havre)Brød-rug (f.rug)Heste-bønnerMarkærtLupinRapsKerne-majs
2024 (kr/hkg)233    (204)↑251 ↓       (214)↑247/293↑ (229)↓200 (182)↑377↑322↑422515261↑

Priser til afregning september 2024. *) Glutenfri havre og kernemajs afregning januar 2025. Kernemajs til afregning med 15% vand. Ved afregning af øvrige afgrøder basis januar 2025 tillægges 10 kr/hkg i salgsprisen.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.