Markedsopdatering | Uge 26 | Priser på høst 2023

30. juni 2023

Tabel 1. Aktuelle priser uge 26, 2023 på økologiske afgrøder høst 2023 leveret. Priser i kr./hkg, ab gård, uden gebyr, fradrag mm.

HvedeBygRugHavreHestebønnerÆrterLupinRaps
235226      198221420405478586
BrødhvedeGrynhavre
265226


Vi har endelig fået regn i forskellige mængder her i vores region. Vi er stadig i den grad i underskud i forhold til den mængde regn vi kunne forvente at have fået på denne tid af året. Får vi mere her i løbet af den kommende tid, kan det redde noget af udbytterne. . Mange steder er, især ærterne, plaget af lus og tørke som må forventes at tage en hel del af udbyttet.. Vi forventer derfor at vi kigger ind i en høstsæson med meget svingende udbytte.  

Fig. 1: Tørkeindeks over Danmark fra DMI. https://dmi.dk/torkeindeks/

Kigger vi på tørkeindekset for Europa og de lande vi ofte importerer afgrøder fra, er flere af dem også ramt. Der kommer ikke mange råvarer ud af Sverige som vi traditionelt ellers importerer meget fra. Der er dog store dele af fx Tyskland og Polen der ikke er ramt af tørke i ligeså stor grad som vi er herhjemme. Samtidig er deres lagre fra sidste år godt fyldte. Vi skal derfor måske være varsomme med at satse på at priserne herhjemme stiger til det høje niveau vi havde sidste år, fordi foderstofferne til en  vis grad, har mulighed for at importere udefra.

Fig. 2: Tørkeindeks over Europa fra EDO. https://edo.jrc.ec.europa.eu/edov2/php/index.php?id=1000

Tørken har  gjort at husdyrproducenter har brugt den seneste måned på at sikre sig foder til dyrene. Det har betydet, at foderstofferne har fået afsat en del af deres lager af 2022 høst, og de seneste 2 uger er priserne steget med 10-20 kr.

Den nye tørkeindsats hvor mælkeproducenter kan nedsætte mængden af grovfoder til 50% (hvis mejeriet tillader det) gør måske at flere mælkeproducenter overvejer at høste lidt mindre helsæd til fordel for korn, til modenhed i stedet for. Hvor stort et areal det vil påvirke og om det overhovedet vil påvirke priserne, er svært at vurdere.

Har du ikke solgt hele høst 2023 er det vigtigt du har en kontinuerlig dialog med opkøberne og sikrer dig at du ikke fået bundet dig til en større mængde end hvad dine marker reelt kan levere. Husk at det er svært at høste med øjnene!

For at opsummere: Jeg tror vi kigger ind i en høstsæson med meget svingende udbytter og derfor også meget svingende priser. Vi kommer nok til at se en mindre prisstigning, men vi kommer nok ikke til at nå op på samme niveau som sidste sæson. Hold dig opdateret og i tæt dialog med foderstofferne. Snak med flere inden du indgår en aftale.

Yderligere oplysninger, kontakt økologikonsulent Josefine Vinfeldt Adler

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.