Dyre næringsstoffer og kalk- og fosfor-mangel i jordene – Kender du din marks reaktionstal?

18. august 2023

Reaktionstallet har stor betydning for, hvor hurtigt næringsstofferne i marken omsættes, og hvor tilgængelige de er for dine afgrøder. Derfor er det ekstra vigtigt at få taget dine jordprøver i år.

-Næringsstofferne har været dyre i en lang periode, og sammenholdt med, at vi oplever flere og flere pletter i markerne, der kan tyde på enten kalk- eller fosfor-mangel, så er det ekstra vigtigt, at du sørger for at opretholde det optimale reaktionstal for din jord lige nu, siger Jimmi Abrahamsen, planteavlskonsulent i VKST.

Han opfordrer derfor landmændene til at have styr på deres kalkniveau i markerne, inden det bliver for sent.

Du skal minimere risikoen for mangel-symptomer, så du kan handle, før faldende udbytter er en realitet

-Der skal tilføres kalk i den rette mængde, så du minimerer risikoen for mangel-symptomer, så du kan handle, før faldende udbytter er en realitet, siger Jimmi Abrahamsen.

Ændring i udtagelsen af jordprøver

Han forklarer, at hvis du får taget nye jordprøver hver 5. år, så er der gode muligheder for at følge bevægelserne i tallenes niveau, og således planlægge en optimal kalkningsstrategi.

Markernes variation er langt større, end vi hidtidig har regnet med

-Markernes variation er langt større, end vi hidtidig har regnet med, og derfor er vi begyndt at tage prøverne tættere, end man før har gjort. En prøve pr. ha. som flere og flere vælger, sikrer en langt mere præcis kortlægning af markens reaktionstal, siger planteavlskonsulenten.

Prøverne udtages med GPS, og de positionsbestemte jordprøver giver mulighed for at lave et tildelingskort, hvor kalken kan gradueres i forhold til de reelle behov.

-Du undgår hermed over- og underkalkning, og opnår en besparelse i indkøb af kalk, siger Jimmi Abrahamsen, der dog også forklarer, at den ”gammeldags facon” også stadig dur:

-Der er selvfølgelig stadig mulighed for at få taget prøver på den gammeldags måde. Her anbefaler vi, at der tages en prøve pr. 3 ha. Her kan der også udarbejdes tildelingskort til, men ikke med den samme store fordel, som ved de tætte prøver.

Få resultater fra prøverne direkte ind i MarkOnline eller CropManager

Prøverne udtages af erfarne folk fra planteavlskontoret, som kører på ATV med GPS-logning samt automatisk udtagningsudstyr, som sikrer en ensartet og sikker udtagning hver gang.

Prøverne analyseres som standard for Reaktionstal, Fosfortal, Kaliumtal og Magnesiumtal. Og har du andre ønsker som fx humus-indholdet eller dexter-tal, kan VKST også imødekomme det, fortæller Jimmi Abrahamsen.

-Du modtager en jordbundsrapport, og vi sørger for, at resultaterne er tilgængelige i MarkOnline, Næsgaard Mark og CropManager for dig og din planteavlskonsulent, så I kan bruge dem i markplanlægningen, siger han.

Jordbundanalyserne er sikret i Dansk Mark Database.

Ønsker du at bestille udtagning af jordprøver, kan du kontakte Jimmi Abrahamsen på 2329 5678. Du kan også læse mere om fordelene ved jordprøver og se priserne på vores hjemmeside her.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)