Niels lavede en turn-around og fik bedriften på rette kurs

24. november 2017

Efter et generationsskifte, der ikke forløb som planlagt, stod svineproducent Niels Brems Jensen fra Fyn i en situation, de færreste landmænd ønsker at komme i. Han stod tilbage med slagtesvinestalde, der ikke kunne fyldes op, renoveringer, der ikke var penge til, og flere omgange med udbrud af PRRS.

”Det var en uholdbar og ukontrollerbar situation, hvor det eneste, jeg kunne gøre, var panisk at trække i alle håndtag på samme tid uden at have en decideret plan. Vi var i en situation, hvor vi konstant kørte på halve løsninger, og hvor vi simpelthen løb tør for tid. Det var hovedløst panik uden den store effekt,” forklarer Niels Brems Jensen om de turbulente år efter generationsskiftet i 2012.

Han fortæller, at de i flere år konstant arbejdede i en ond spiral, hvor den ene løsning efter den anden smuldrede i hånden på ham og resten af medarbejderstaben. At de brugte penge på rationelle løsninger ledet med dårligt management.

Niels gjorde det rigtige – bare forkert

I 2015 valgte Niels at tage fat i sin økonomiske rådgiver i VKST. Sammen gennemgik de bedriften og dens resultater, og det stod hurtigt klart, at der skulle laves en turn-around-plan.

”Udgangspunktet var at finde ud af, om virksomheden overhovedet havde en fremtid, og efterfølgende finde ud af, hvad potentialet var, så vi var sikre på, at det gav mening at fortsætte,” fortæller Økonomisk rådgiver i VKST Henrik Fugl-Johansen, der har hjulpet Niels gennem de seneste tre år.

Potentialet var der. Det viste sig, at Niels og resten af staben rent faktisk gjorde alle de rigtige ting. De gjorde dem bare ikke i den rigtige rækkefølge, og de gjorde det hele i panik uden tålmodighed og fokus.

Lyset for enden af tunnelen

Henrik fra VKST stod som tovholder på projektet og fik hurtigt både svinerådgivere og en ledelseskonsulent ind over, så det fulde overblik kunne skabes. Der blev kigget på balancen og blev solgt noget fra, så der blev frigivet nogle ressourcer, og stille og roligt kunne Niels mærke en mere og mere stabil drift.

”Før arbejdede vi i en ond spiral, hvor vi satte penge på alt. Nu startede vi en god proces, hvor vi lavede gode resultater og får startet en spiral, der går den anden vej. Det fungerede bare rigtig godt. Vi fik lavet en handlingsplan med en økonomi på hver handling. Pludselig arbejdede vi på noget, der var potentiale i, og hvor man kunne se lyset for enden af tunnelen,” fortæller Niels.

Han forklarer, at den største øvelse var først at gøre de ting, der giver flest penge, men som koster mindst, og derefter prioritere op, og rent faktisk producere noget, der giver resultater.

Derfor lykkedes det

Niels er i dag glad for, at han kontaktede VKST og fik stoppet hans famlen i blinde. Han er dog sikker på, at den succes, hans turn-around har været, kun skyldes én ting.

”En turn-around som denne kræver en, der tør tage teten og som ikke er en pleaser. Ellers drukner du i hverdagen fra den ene uge til den anden. Henrik har været helt unik som tovholder. Han har sørget for at holde gryden i kog og har ikke lagt fingre imellem. Han har stået frem, stillet krav til både mig og de andre konsulenter og derigennem sørget for, at der ikke var nogen flaskehalse. Det er det væsentligste for, at det her er lykkedes,” forklarer Niels og afslutter:

”Jeg havde ikke selv kunnet skabe den her turn-around. Uden hjælp fra VKST havde vi stadig stået i lort til halsen, eller var gået fallit. Man brænder ud, når man bliver ved med ikke at tjene penge, og så mister man lysten og troen på, at man kan. Men det ser heldigvis anderledes ud nu.”

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.