Ny kartoffelfabrik i støbeskeen på Nordfalster

27. oktober 2023

Et nyt projekt har potentiale til at ændre sydhavsøernes landbrugsscenario og bringe en ny industri til området. Med opbakning fra landmænd og interessenter kan en kartoffelstivelsesfabrik på Nordfalster nemlig blive en realitet, og landmændene kan få en ny højværdiafgrøde

Mere end 100 interesserede landmænd dukkede op for at høre mere om initiativet til at oprette en kartoffelstivelsesfabrik på Nordfalster. Det gjorde de onsdag d. 25. oktober, da der blev afholdt informationsmøde i Vordingborg.

Højværdiafgrøde med et højere dækningsbidrag

Danske kartoffelstivelsesfabrikker findes i dag kun i Jylland, hvor kartoflerne dyrkes på de mere sandede jorde. Men Business Lolland Falster (BLF) og Niras* har sammen med VKST taget initiativ til at undersøge mulighederne for at etablere en stivelsesfabrik og dermed også en kartoffelproduktion på sydhavsøerne og det sydlige Sjælland.

Det er en interessant mulighed for at dyrke en højværdiafgrøde med stort potentiale

-Det har vi på grund af den stigende efterspørgsel på kartoffelstivelse i en række industrier, og fordi det er en interessant mulighed for at dyrke en højværdiafgrøde med stort potentiale, siger økonomirådgiver Henrik Holm Andersen fra VKST, der var VKST’ tovholder på mødet og sammen med en planteavlskonsulent og maskinkonsulent fra VKST holdt oplæg til mødet om mulighederne i den nye afgrøde.

På mødet præsenterede VKST foreløbige beregninger, der indikerer, at kartoffelproduktion på øens mere lerede jorde er en realistisk mulighed og kan være en økonomisk attraktiv afgrøde.

-Vi vurderer, at muligheden for eventuelt at kunne producere kartofler på Sydsjælland og sydhavsøerne er interessant, har stort potentiale og bestemt bør efterprøves. De beregninger, der blev fremlagt, vidner om en højværdiafgrøde med et dækningsbidrag, der klart kan konkurrere med øvrige højværdiafgrøder, siger Henrik Holm Andersen.

Kartofler er en krævende indsats

De erfarne kartoffelavlere fra Jylland deltog også i mødet og delte deres viden om arbejdet, som kræver utrolig præcision, rettidighed og mange arbejdstimer.

Beregninger viser et DBII på mellem 10.000-20.000 kr. afhængigt af udbytteniveau og pris, så det kan sagtens konkurrere med vores øvrige højværdiafgrøder

– Det indebærer en uforbeholden opmærksomhed, en ekstrem grad af rettidighed samt en betydelig udvidelse af arbejdstimer og arbejdsprocesser sammenlignet med andre afgrøder i vækstsæsonen og den efterfølgende kampagne, hvor kartoflerne transporteres til fabrikkerne, forklarer planteavlskonsulent Bent Buchwald fra VKST, som også deltog i mødet.

-Men beregninger viser et DBII på mellem 10.000-20.000 kr. afhængigt af udbytteniveau og pris, så det kan sagtens konkurrere med vores øvrige højværdiafgrøder. Potentialet er klart størst ved mulighed for vanding, men uden kan der stadig være en meget konkurrenceattraktiv afgrøde i sigte, siger planteavlskonsulenten.

Realitet afhænger af landmændene

Planen er at etablere en ny kartoffelstivelsesfabrik på Nordfalster, som vil være andelsejet på samme måde, som de velkendte jyske fabrikker og sukkerfabrikkerne var tidligere.

Under mødet blev der udtrykt stor og positiv interesse for projektet, men det kræver stadig yderligere undersøgelser og opbakning fra mindst 60 landmænd, der er villige til at investere 5.000 kr. i en forening, der vil arbejde videre mod opstarten af fabrikken.

Tre landmænd er allerede udpeget til at lede dette arbejde sammen med BLF, VKST og Niras: Lars Klog fra Bogø, Daniel Frandsen fra Frejlev på Lolland og Michael Madsen fra Ørslev på Sydsjælland.

Steffen Lund fra BLF, der vil koordinere arbejdet fremadrettet, forsikrede deltagerne om, at hvis ikke de nødvendige midler indsamles, vil alle investorer få deres indskud tilbage.

Mere information til december

Senest den 1. december 2023 vil der blive udsendt yderligere information om arbejdet og opbakningen til projektet. På mødet gav omkring 30 landmænd deres støtte til projektet.

Hvis andre landmænd eller interesserede parter ønsker at bakke op om det spændende initiativkan de henvende sig til Steffen Nielsen fra Business Lolland Falster via e-mail på sl@businesslf.dk.

Du kan læse mere i artiklen fra TV2Øst her, hvad kartoffelfabrikken også kan få af betydning for arbejdsmarkedet på Sydhavsøerne, og om hvor det er planen, at fabrikken skal bygges.

Kartoffelstivelse er et efterspurgt produkt som bruges i blandt andet papir, lim, enzymer til vaskemidler, medicin, fødevarer, slik og endda som erstatning for fossilolie i visse plastprodukter.

*Niras er rådgivende ingeniører og skal bygge fabrikken, hvis det bliver en realitet

Henrik Holm Andersen fra VKST holdte oplæg om de økonomiske beregninger i den nye afgrøde

Mere end 100 interesserede landmænd var dukket op til mødet for at høre mere om planerne og den nye afgrøde

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.