Ny regel: 116% afskrivning på nye maskiner

20. maj 2021

Det er for nyligt blevet vedtaget, at man kan afskrive et højere beløb end den faktiske investering og dermed opnå en skattefordel. Det er interessant for mange, men maskin- og økonomikonsulenterne i VKST minder landmændene om, at argumentet for sparet skat aldrig kan få en dårlig investering til pludselig at blive rentabel.

Man kan nu afskrive et højere beløb, end man faktisk investerer. Hvis man køber en traktor til 1 mio. kr., så kan man normalt afskrive 25% skattemæssigt i år 1. Man har altså normalt et skattefradrag på 250.000 kr. i år 1.

Men med den nye 116% regel kan man afskrive 25% på 1.160.000 kr., selvom investeringen stadig kun er 1 mio. kr. Skattefradraget i år 1 er dermed 290.000 kr. På fem års sigt er merafskrivningen ca. 122.000 kr. pr. million.

-Man kan sige, at kapitalværdien af 116% skattefordelen er ca. 5%., så maskinen reelt koster 950.000 kr, afhængigt af, om man har topskatteevne eller ej, siger økonomirådgiver Christian Bertelsen fra VKST.

Ordningen i korte træk:

  • Ordningen gælder investeringer foretaget fra 23/11 2020 til 31/12 2022
  • Du kan afskrive 116% af det fakturerede beløb
  • Kun på nye maskiner og traktorer med nummerplade
  • Gælder ikke mejetærskere, med motor, uden nummerplade
  • Vær opmærksom på rentabilitet – ”Kan det betale sig?”
  • Markedet for maskiner er uroligt – pas på du ikke betaler for meget

En ny traktor med nummerplade og en ny såmaskine kan afskrives 116% efter netop vedtagne regler.

En dårlig investering kan aldrig blive rentabel

Når man taler om, hvorvidt en investering i nye maskiner er rentabel, er det det samme som, om det kan det betale sig, eller om det er en god investering. Og det skal jo vurderes i forhold til en anden løsning; Om du skal fortsætte med den gamle maskine og reparere den, købe brugt eller udlicitere.

Der skal regnes på det, før der investeres

-Hvis man f.eks. køber en maskine, som man udnytter dårligt, så er den ikke rentabel, og det kan ikke opvejes af en skattefordel på 116% afskrivning. Der skal regnes på det, før der investeres, siger Christian Bertelsen og opfordrer til, at du kontakter sin maskin- eller økonomikonsulent, inden du beslutter dig.

-Så kan vi hurtigt og overskueligt vurdere, om det er rentabelt, og om der findes bedre alternativer, samt om den opnåede rabat svarer til det opnåelige i markedet i øjeblikket. Mange maskinleverandører varsler prisstigninger på 3-5%, men mon dog ikke det reelt fører til højere rabatter takket være den gode konkurrence, siger maskinkonsulent Christian Rabølle fra VKST.

Traktorer med nummerplade

Regeringens grønne aftryk betyder, at maskiner, som kører med fossilt brændstof, ikke er omfattet af 116% reglen, dog er traktorer og motorredskaber med nummerplade undtaget. Man kan altså afskrive 116% på en traktor med nummerplade. Det gælder også en teleskoplæsser, rendegraver osv. med nummerplade. Men ikke en roeoptager, mejetærsker osv., da de ikke kan indregistreres og i øvrigt er tungere end synshallerne bryder sig om.

Redskaber uden motor er også omfattet af 116% reglen.

Kun nye maskiner og straksafskrivning

Christian Rabølle forklarer, at 116% reglen kun gælder for nye maskiner, hvilket betyder, at man skal være varsom med demomaskiner.

Det er vores vurdering, at nyere, brugte maskiner skal være relativt billige for at være interessante

-De skal faktureres som nye med fuld garanti og 1. gangs indregistrering. Det er vores vurdering, at nyere, brugte maskiner skal være relativt billige for at være interessante, da man jo går glip af 116% muligheden, siger maskinkonsulenten.

Beløbsgrænsen for småaktiver er steget til 30.000 kr. (2020), så mange småmaskiner kan afskrives helt i købsåret.

Ønsker du at få regnet på, hvorvidt det kan betale sig for dig at investere i en ny maskine, eller ønsker du mere uddybende oplysninger om den nye afskrivningsregel, er du mere end velkommen til at kontakte maskinkonsulenterne i VKST, Christian Rabølle og Søren Geert Jørgensen, eller kontakt din økonomikonsulent.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)