Ny regler: Krav om indberetning om brug af pesticider

28. januar 2021

Den 1. januar 2021 kom der nye regler, som betyder, at landbrug og gartnerier skal indberette, hvordan de bruger pesticider til Miljøstyrelsen.

Indberetningen skal ske til Miljøstyrelsen via det såkaldte IPM-skema (Integreret Plantebeskyttelse). Indberetning er en del af pesticidhandlingsplanen, der er vedtaget med et bredt politisk flertal og som er en udmøntning af et EU-krav om, at al erhvervsmæssig brug af pesticider skal ske i henhold til IPM-principperne. Formålet er at minimere risikoen for, at der udvikles resistens.

14 spørgsmål om brugen af pesticider

Indberetningen er lavet som et skema, hvor planteavlere og gartnere skal svare på seks ud af i alt 14 spørgsmål, de sidste otte spørgsmål bliver automatisk besvaret på baggrund af andre indberetninger. På baggrund af svarene får den enkelte point – op til i alt 100 point. Styrelsen forventer at danske landmænd ligger i høje ende af skalaen fordi vi gør meget for at undgå resistens.

Skemaet kan kun udfyldes digitalt via NemID-erhverv. Ifølge Miljøstyrelsen tager det ca. 15 minutter at udfylde skemaet, og efterfølgende får du det udfyldte skema i din e-boks. Miljøstyrelsen kan ikke se, hvad du indberetter, men Landbrugsstyrelsen vil kontrollere, at du har indberettet IPM skemaet.

Det skal i øvrigt bemærkes, at Landbrug & Fødevarer har påpeget, at indberetningen er endnu et eksempel på en unødig bureaukratisering af landbruget.

Disse er fritaget fra indberetning

Det er ikke alle landmænd og gartnere, der skal udfylde skemaet. Man er fritaget, hvis man er økolog, udelukkende har arealer med permanente afgrøder eller ikke anvender pesticider på omdriftsarealer. Bedrifter under 10 hektar og bedrifter, hvor der ikke er søgt om grundbetaling til bedriften, er også undtaget.

Frist den 31. marts

Fristen for at udfylde skemaet første gang er den 31. marts 2021. Men du kan først indberette efter, at pesticidforbrug i sprøjtejournalindberetningen (SJI) for den seneste planperiode (2019-2020) er indberettet.

Indberetter du ikke, kan det straffes med en bøde, som kan ligge i størrelsesordenen 5.- 10.000 kr. Men det er endnu uklart, om der gives bøder allerede i år.

Hjælp til indberetning

Har du spørgsmål til udfyldelsen af skemaet, kan du kontakte Miljøstyrelsens informationscenter på tlf. 72 54 44 66 eller via info@mst.dk. Du er også velkommen til at kontakte sekretærerne i planteavlsafdelingen Anne Krølle Jensen og Majbrit Jespersen, hvis du har spørgsmål. Skemaerne kan ikke indberettes via fuldmagt, og derfor kan planteavlskonsulenterne i VKST kun hjælpe, hvis du aftaler en tid og møder op med dit NemID.

Regler om udfyldelse af IPM skema

Se filmen der viser, hvordan du udfylder IPM skemaet.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.