Nye regler med 4% brak: VKST laver landsdækkende brakbørs til landmændene

13. juli 2022

De nye krav om 4 procent brak har sendt rystelser gennem landbruget. Nu opretter VKST en brakbørs, hvor landmænd kan finde hinanden og bortforpagte arealer til fjernbrak landet over.

CAP-reformen har skabt røre i dansk landbrug det seneste år, og har fået flere landmænd til at holde vejret i forhold til, hvad det kommer til at betyde for deres landbrug. Men det, der kommer til at have størst betydning for de danske landmænd, er kravet om braklægning – og det vil VKST nu være behjælpelige med.

-Vi har oprettet en brakbørs på vkst.dk, hvor du som landmand kan skrive dig på listen, hvis du gerne vil udleje dine arealer, eller skrive dig op til at forpagte arealer til fjernbrak, siger planteavlschef i VKST, Jens Ole Pedersen.

VKST står ikke for formidlingen af kontakten mellem landmændene, men laver en overskuelig liste, hvor landmændene selv kan tage kontakten til hinanden. Det eneste, de skal gøre, er at udfylde en kort formular med navn, adresse og kontaktinformationer samt antal hektar, der søges eller bortforpagtes.

Du kan se brakbørsen på VKST’s hjemmeside her:

https://vkst.dk/brakboers/

VKST Opfordrer: Få styr på dine brakarealer nu

Grundlæggende lyder stramningerne i den nye landbrugspakke på, at bedrifter, der i dag opfylder MFO-kravet med efterafgrøder eller græsudlæg skal ændre praksis og udlægge 4% brak/bræmmer/småbiotoper – evt. fjernbrak. De nye krav træder i kraft pr. 1. januar 2023.

VKST opfordrer derfor landmændene til, at arealerne til brak skal findes nu, når næste sæson skal planlægges nu her.

-Brakarealerne kan ikke længere veksles med efterafgrøder, så ejendommen skal gås nøje igennem, så der kan findes arealer til brak andre steder til næste sæson, siger planteavlschefen i VKST.

Husk forpagtningskontrakterne

Han opfordrer yderligere til at tage kontakt til den juridiske afdeling i VKST, hvor landmændene kan få hjælp til at få det juridiske på plads i forbindelse med forpagtningskontrakter.

-Det er vigtigt at have det juridiske på plads, når der skal indgås aftale om forpagtninger. Uanset om du lejer eller udlejer arealer, skal kontrakten sikre dine rettigheder, give dig ordentlige vilkår og minimere risikoen for uenighed senere – Det er i begge parters interesse, at der laves en præcis kontrakt, forklarer Jens Ole Pedersen.

For yderligere information, Kontakt Planteavlschef i VKST Jens Ole Pedersen, telefon 4011 5856.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)