Opbakning til Grøn Trepart – men kvælstofkravene rammer hårdt
19. november 2024-Jeg glæder mig over, at aftalen om Grøn Trepart består fuldstændigt, som da den blev skrevet tilbage i juni måned. Men samtidig er jeg dybt bekymret over de kvælstofkrav, der er præsenteret i den samlede rammeaftale. Store landbrugsområder blandt andet omkring Roskilde fjord, Isefjord og på Lolland bliver udfordret af store reduktionskrav, siger Torben Hansen og fortsætter:
-Vi står overfor kæmpe udfordringer og nogle steder i vores område bliver det rigtigt, rigtig svært at opfylde kravene til kvælstofreduktion.
Men formanden for VKST minder samtidig om, at inden parterne i foråret satte sig sammen i Grøn Trepart, så stod dansk landbrug på en brændende platform, hvor der var udsigt til en stor CO2-afgift og en afgift på kvælstof. Med aftalen om Grøn Trepart kommer der til at ske en enorm arealomlægning, men alternativet til aftalen var afgifter og krav, der ville ødelægge konkurrenceevnen og lukke landbrug. Nu følger der i stedet 54 mia. kr. med til at understøtte opgaven, hvor det før var egenfinansiering i erhvervet.
Med Grøn Trepart er vi som erhverv lykkedes med at sætte dagsordenen og skabe faste rammer for fremtiden.
-Med Grøn Trepart er vi som erhverv lykkedes med at sætte dagsordenen og skabe faste rammer for fremtiden, ikke mindst for de unge generationer af landmænd.
Vi skal levere på den grønne dagsorden
-Grøn Trepart hviler på frivillige aftaler. Og vi har allerede set flere gode eksempler på, at lokale landmænd byder ind med alt fra minivådområder til permanentekstensivering af arealer og i Slagelse Kommune samlede de hurtigt en masse sten til et nyt stenrev hos de lokale landmænd. Det fortæller mig, at der er mange, der gerne vil bidrage til den grønne dagsorden, når der er mulighed for at vælge tiltag, der passer til bedriften, siger Torben Hansen.
Store reduktionskrav ligger i vandplanerne
I dag blev to spor præsenteret: Den politiske aftale om Grøn Trepart og den samlede rammeaftale, hvor alle krav til kvælstofreduktion er sat og som implementeres i vandplanerne.
Samlet set bliver vi i Østdanmark ramt hårdt i vandområdeplanerne.
-Samlet set bliver vi i Østdanmark ramt hårdt i vandområdeplanerne, som det ser ud på nuværende tidspunkt. Der er der en række faglige forhold, som den erhvervspolitiske afdeling i VKST dykker ned i; vi kigger ned i de data, der ligger til grund for planerne. Men det faglige arbejde gør det ikke alene. Vi skal også levere, og der er kun én vej: Flere minivådområder, flere af de store vådområder, vi skal have flere kystvandråd, mere skov og i det hele taget udtagning af landbrugsjord, lyder det fra Torben Hansen.
Det er vigtigt, at der nu er en anerkendelse af, at de udenlandske bidrag med kvælstof har betydning for de danske farvande, og at man fremadrettet skal koordinere miljømålene med Sverige og Tyskland. Det betyder fx at Bornholm ikke skal reducere så meget kvælstof, som der var lagt op til i scenarie 1.
Flere minivådområder og vådområder
Allerede nu kan man tage fat i erhvervspolitisk afdeling eller én af de tre udtagningskonsulenter i VKST, hvis man er et hold naboer, et ålav eller et par stykker, der gerne vil vide mere om mulighederne for fx lave et større vådområder eller minivådområder.
Der venter en stor opgave forude, men jeg tror på, at der er vilje til at finde løsninger.
-Der venter en stor opgave forude, men jeg tror på, at der er vilje til at finde løsninger, når vi fokuserer på mulighederne, lyder det fra Torben Hansen.
Kontakt erhvervspolitisk afdeling på politik@vkst.dk eller én af udtagningskonsulenterne Line Søndergaard, Kjeld Pedersen og Mikael Samsøe, hvis du vil vide mere om mulighederne.
Webinar for medlemmer af Landbrug & Fødevarer
Tirsdag den 19. november kl. 16.00 holder Landbrug & Fødevarer et webinar for alle medlemmer om Grøn Trepart. Tilmelding kan ske her: Webinar tilmelding