Pension for landmænd: Det skal du vide + 5 anbefalinger til at komme i gang

28. april 2022

Der er nogle helt særlige pensionsfordele at høste for dig, der er landmand og samtidigt er medlem af en forening og Landbrug & Fødevarer. Få her et overblik over de vigtigste overvejelser, du skal gøre dig i dit arbejdsliv, så du er sikret til den tredje alder. Få også 5 anbefalinger fra økonomikonsulenten, som kan få dig godt i gang med at spare op til pensionen.

Få en pensionsordning, der er skræddersyet til landmænd

Større økonomisk sikkerhed den dag, du går på pension, og fordelagtige fradrag mens du sparer op. Det er nogle af de fordele, der er ved en pensionsopsparing gennem din landboforening.

Som medlem af en lokal landbo- eller familielandbrugsforening og Landbrug & Fødevarer har du adgang til Danmarks mest fordelagtige pensionsordning for landmænd. Ordningen hedder LandmandsPension og har en lang række fordele sammenlignet med de pensionsopsparinger, du kan få andre steder. Fordelene er blandt andet:

 • Lave omkostninger, hvilket betyder at en større del af din indbetaling går til din pension og ikke til administration
 • Flere kilder til afkast, som er med til at sikre, at din opsparing vokser – også i de magre år
 • Billige og fleksible forsikringer, der giver økonomisk sikkerhed, hvis du skulle blive syg eller dø før pensionsalderen
 • Mulighed for at tegne LandmandsPension for ægtefælle og medarbejdere

Læs mere om at blive medlem af VKST, og hvilke andre fordele et medlemskab medfører her.

Tjek af din pension kan give stor besparelse

Har du allerede oprettet en pensionsopsparing, så overvej alligevel, om det kan betale sig at få et uforpligtigende tjek af din pension. Der kan være helt op til 20.000 – 30.000 kr. at spare ved at bruge LandmandsPension.

Læs mere om LandmandsPension og tjek af din nuværende pensionsordning her.

Som landmand har du også mulighed for at bruge 30 pct. ordningen, der betyder, at du kan indskyde op til 30 pct. af virksomhedens overskud på en pensionsordning (livrente) samtidig med, at du får skattefradrag for beløbet.

Du har derudover mulighed for at bruge ordningen om ophørspension, som er en særlig ordning for selvstændige. Ordningen giver dig mulighed for at indskyde en del af avancen og genvundne afskrivninger ved et salg af virksomheden på en pensionsordning.

5 anbefalinger fra økonomikonsulenten til dig, der endnu ikke har en pensionsopsparing

Hvis du ikke allerede er godt i gang med at spare op til pensionen, får du her 5 gode råd fra økonomikonsulent i VKST Henrik Ringo:

 1. Kom i gang! Jo før du kommer i gang – jo bedre. Du skal spare ca. 1,5 gange så meget op om året, hvis du først kommer i gang som 40-årig sammenlignet med, hvis du var startet som 30-årig
 2. Spar op i ratepension, dernæst i livrente. Ved lavere indkomster kan aldersopsparing dog være en fordel
 3. Husk, at du kan tegne gode forsikringer i forbindelse med din pension, f.eks. for tab af erhvervsevne eller ved kritisk sygdom. På pensionsinfo.dk kan du se, om din tab af erhvervsevneforsikring dækker helt frem til din pensionsalder, eller om den evt. stopper udbetalingen flere år før, du vil begynde udbetalingen af din opsparede pension.
 4. Pensionsudbetalingen bør svare til 80 pct. af din nuværende indkomst. Se din pensionsprognose på pensionsinfo.dk.
 5. Få overblik over din pension og bed eventuelt din økonomirådgiver om at gennemgå pensionen og dine muligheder med dig. Måske er der nogle skattefordele, som du kan drage nytte af.

Find den pensionsordning, der passer dig

Sammen med en rådgiver kan du finde den helt rigtige pensionsordning til dig og din situation. Helt grundlæggende findes der tre typer af pensionsordninger, der samtidigt har en række skattefordele. Det drejer sig om:

 1. Livrenter / alderspension: Pensionen udbetales som lige store løbende ydelser fra pensionstidspunktet og så længe den, der tegnede pensionen lever
 2. Ratepension: Pensionen udbetales i rater i minimum 10 år, dog maksimalt i 30 år
 3. Aldersopsparing / aldersforsikring: Er en opsparing, der udbetales, når du bliver pensioneret eller senest 20 år efter, at du er gået på pension

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)