skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Mål kvælstofbehovet med planteklip

Har din mark behov for 50 kg N pr. ha.? Eller måske 220 kg?

Det kan være svært at beregne den nødvendige mængde af kvælstof ved at se på marken. Derfor tilbyder VKST Planteavl nu PlanteKlip, der måler rapsens optagelse af kvælstof for at give et præcist estimat af kvælstofbehovet i næste sæson.

Kan du spare 500 kr. pr. ha. på kvælstof?

Stigende priser på kvælstof betyder, at det er vigtigere end nogensinde at ramme markens behov så præcist som muligt. Forsøg i VKST Field Trials har vist, at det optimale økonomiske behov for kvælstof om foråret kan svinge mellem 50 og 220 kg N pr. ha. Gennemsnittet er 160 kg N. pr. ha., som er mængden, mange gøder efter, men det kan være spildte penge.

Med en nuværende pris på omkring 20 kr. pr. kg. kvælstof, bør du som landmand bestræbe dig på kun at tilføre markens reelle behov for kvælstof. Hvis du efter et Planteklip finder ud af, at du kan spare din mark for 25 kg kvælstof pr. ha., ligger kvælstofbesparelsen på 500 kr. pr. ha. Så der kan være mange penge at spare, hvis man kan skære ned for mængden af N uden at gå på kompromis med udbyttet.

PlanteKlip giver dig et bud på forårets kvælstofbehov i din mark

Når du bestiller et PlanteKlip hos VKST, får du besøg i din mark af en planteavlskonsulent. Her “klippes” en kvm af afgrøderne på tre til fire forskellige steder, der er repræsentative. Klipningen sker omkring 1. november. Planteavlskonsulenten beregner det forventede kvælstofbehov for det kommende forår ud fra biomassen i Planteklip-prøverne.

Du får resultaterne sendt på mail, hvorefter du og din planteavlskonsulent kan bruge beregningerne i forårets markplan.

Pris for PlanteKlip

En konsulent fra VKST Planteavl aflægger et besøg i rapsmarken. Prisen herfor er:

 • Kørsel: 350 kr. pr. ejendom
 • Planteklip, biomassetest og resultatberegning: 1.800 kr. pr. mark

NB: Planteklip tilbydes kun på Sjælland, Møn, Lolland og Falster – Tilmelding senest 1. oktober 2022

Bestil Planteklip

Ønsker du også hjælp til at kende din marks præcise kvælstofbehov, så kan du nemt og hurtigt bestille et Planteklip ved at udfylde formularen herunder.

  Dit fulde navn (skal udfyldes)

  Din e-mail (skal udfyldes)

  Dit telefonnummer (skal udfyldes)

  Har du spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte planteavlskonsulenter i VKST Planteavl Kasper Egelund Hansen på tlf. 2966 7215 eller Elisabeth Nørby Nielsen på tlf. 2484 6977.

  Planteklip måler kvælstofbehovet
  Back To Top
  TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV