Politiet øger kontrol: Kører du med for tunge maskiner?

7. april 2022

Store maskiner og tung last udfordrer lovens rammer for tung trafik. Det har fået Politiets Tungvognssektion til at skalere op for kontrollen i 2022. VKST anbefaler landmænd at få styr på reglerne for vægt, men også for lys, bredde og bremser.

Det er blevet forår, og mange landmænd kører rundt på veje og marker med harver, gyllevogne og såmaskiner. Og der går ikke længe, før sprøjter og høstmaskinerne skal tages i brug.

Men i år er der ekstra god grund til at sætte sig ind i reglerne for kørsel med store landbrugsmaskiner: Hvor Politiets Tungvognssektion i 2021 kontrollerede 1000 tungvognskøretøjer, har sektionen i 2022 planlagt at kontrollere 5000 køretøjer af den tunge slags.

Risikerer at miste kørekortet

Kører man med for tungt læs eller en for tung maskine, og tages man i en kontrol, får man en bøde. Bødestørrelsen svarer til 300 kr. pr. overskredet procent til ejeren, og 150 kr. pr. overskredet procent til føreren.

Det kan være, at der skal fyldes lidt mindre i, end tankens kapacitet tillader

-Vi anbefaler, at man sætter sig ind i reglerne for hver enkelt maskine, der skal ud at køre på vejene. Den viden kan man bruge, når man i disse dage fylder tanken med gylle. Det kan være, at der skal fyldes lidt mindre i, end tankens kapacitet tillader, siger maskinkonsulent i VKST Christian Rabølle.

Men udover bøder kan landmænd også risikere at miste kørekortet.

-Kører man med 30% højere vægt, end reglerne dikterer, mister man kørekortet, siger maskinkonsulenten og fortsætter: Det har selvfølgelig en økonomisk konsekvens for arbejdspladsen, men det rummer samtidigt en personlig konsekvens for den ansatte, der ikke kan arbejde i en periode.

Vægt er ikke det eneste, der kontrolleres

Maskinernes vægt og last skal være i orden, men det er ikke den eneste trafikregel, der skal overholdes. Der skal både være tilstrækkelig lygteføring og spejle, men også bremserne skal måske tjekkes en ekstra gang – især på de tunge, bugserede påhængsredskaber, der skal være forsynet med bremser.

-Spørgsmålet om bremser er noget, vi modtager igen og igen. Og det er vigtigt at have styr på. Man kan typisk finde grænsen for at bruge påhængsredskaber uden at tilkoble ekstra bremser på typepladen inde i maskinen. Her skal man se efter det, der kaldes ”Permissible Towable Mass, non braked”, siger Christian Rabølle.

Hav mindre i tanken, når der køres med gylle, og husk det samme til sommer, når kornvognene skal ud

-Vi ved, at Politiet kontrollerer fem gange så meget i år som sidste år, så det er rettidig omhu at reagere nu. Tjek reglerne for maskinernes vægt og bremsekriterierne for bugserede køretøjer. Hav mindre i tanken, når der køres med gylle, og husk det samme til sommer, når kornvognene skal ud, opfordrer maskinkonsulenten.

Få styr på reglerne – så er du sikker på vejen

Der er mange ting at holde styr på, når der køres med tunge køretøjer på vejene. Men det kan være godt givet ud, hvis man allerede nu sætter sig ind i reglerne for sine maskiner – og overholder dem. Du kan finde en oversigt over reglerne for landbrugsmaskiner på www.landtrafik.dk.

Du kan også altid tage fat i en af maskinkonsulenterne i VKST, Christian Rabølle og Søren Geert-Jørgensen. De rådgiver både i reglerne, og hvad dine maskiner kræver for at holde sig inden for reglernes rammer i forårets og sommerens trafik på vejene.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)