Rådgiver opdagede graverende fejl hos slagteri: Har sikret griseproducenter flere tusind i tilbagebetaling

27. november 2023

En kombination af stor erfaring, bred indsigt og den uvildige rådgivning med landmandens bundlinje for øje var grunden til, at leverandører til Danish Crown i Ringsted i slutningen af september fik udbetalt et større beløb fra slagteriet i en særskilt afregning.

Der var nemlig sket en fejl i slagteriets måling af kødprocent på de indleverede grise i perioden fra juni til september 2023.

Det var griserådgiver Gitte Hansen fra VKST, der opdagede, at noget var helt forkert, da hun lavede opfølgning til sine kunder i juli.

Det var ikke kun på et par enkelte producenter, det var over hele linjen, så det var systematisk

-Jeg kunne se, at der var sket et skred i kødprocenten i grise leveret til slagteriet. Den var faldende, og det var ikke kun på et par enkelte producenter, det var over hele linjen, så det var systematisk, siger griserådgiver Gitte Hansen.

Gik ud over alle leverandører til slagteriet

Tallene viste, at der var målt 0,65 procent for lavt på so- og galtgrise og 0,9 procent forkert på hangrise.

-Det betyder, at der er betalt 6-8 kroner for lidt pr. gris til alle griseproducenterne. Og med en levering på 1-2.000 grise om måneden pr. leverandør, så er der tale om et meget stort beløb, griseproducenterne er gået glip af, siger Gitte Hansen.

De forkerte målinger gik ud over alle leverandører til Danish Crown i Ringsted.

Griserådgiveren foretog opfølgninger på kødprocenten hen over sommeren og havde i september materiale nok til at kunne fremvise, at det ikke blot var sæsonbetinget, men en systematisk fejl.

Hun rettede derfor henvendelse til Danish Crown, som får en kontrollant fra Teknologisk Institut (tidl. Danish Meat Research Institute), der er ansvarlig for klassificeringskontrollen, til at gennemgå systemet.

– Der bliver fundet en fejl og Danish Crown reagerer på fejlen og ender med at sende en mail ud til alle deres leverandører, hvor de meddeler, at de ændrer kødprocent-afregningerne med tilbagevirkende kraft, som bliver gennemført i en særskilt afregning, forklarer Gitte Hansen.

Ugegennemsnit over afregning for kødprocenten hos Danish Crown, Ringsted med de beregnede korrektioner. Den stiplede linje viser den beregnede korrigerede kødprocent samt udviklingen over tid. Kilde: Teknologisk Institut

Skift af målbøjle i Autoform

Det var som følge af et skift af målbøjle i Autoformen i slagteriet i Ringsted og den efterfølgende ophævelse af kødprocentkorrektionen, der var årsag til fejlregistreringen.

Den 8. maj 2023 trådte nye ligninger for kødprocent i kraft hos Danish Crown på baggrund af en beslutning i klassificeringskontrollen, der er godkendt i EU.

Slagteriet lovede dog deres leverandører, at det ikke ville få nogen konsekvens på den salgsmæssige værdi på grisene, da afregningsmaskerne for kødprocenten ligeledes ville blive justeret for en udligning.

Den uvildige rådgivning gjorde forskellen

-Og det var netop derfor, jeg ville holde ekstra øje og lave opfølgning til mine kunder, siger Gitte Hansen, der forklarer, at det jo netop er det, man har uvildig rådgivning til.

Vi er ikke en bank eller et firma, der sælger rådgivning, som skal tilgodese deres egne produkter

-Det er mit job at have øje for mine kunders bundlinje. At føre landmandens sag og sikre, at han bliver hørt, siger Gitte Hansen og forklarer, at det kun er med uvildig og bred indsigt og viden, at en sådan fejl kan opdages.

-Vi rådgivere er her jo for at sikre, at det er landmandens bundlinje, der bliver tilgodeset. Vi er ikke en bank eller et firma, der sælger rådgivning, som skal tilgodese deres egne produkter. Vi har kun landmandens bundlinje for øje, og det er derfor, den her fejl bliver opdaget og ikke mindst fulgt til dørs, afslutter griserådgiveren.

I mailen fra Danish Crown til deres leverandører, melder slagteriet ud, at teknologisk Institut konkluderer, at Danish Crown har fulgt reglerne og ikke lavet fejl. Bøjlen blev skiftet igen d. 5. september 2023.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.