Radrensning

22. april 2024

Af maskinkonsulent: Christian Rabølle

Flere maskinfabrikanter markedsfører nye radrensere med præcisionsskær, bedre styring og sektionsløft til markant højere priser. Hvilken radrenser skal man vælge, og hvordan er rentabiliteten?

Radrensning

Der skal tørvejr til god effekt af radrensning, og når det lykkedes at radrense tidligt på småt ukrudt, kan det være en effektiv ukrudtsbekæmpelse. Uden styring kan man godt radrense, men kamera eller GPS styreramme gør det muligt at rense tættere på rækken med højere hastighed. Der skal typisk køres med smalle hjul, maks. 320, og evt. tvillingehjul, hvis renseren er meget tung.

Udstyr

Til roer/spinat på 50 cm vælges typisk ét gåsefodsskær forrest i midten, og 2 vinkel/skuffejern bagerst ind mod rækkerne. Det er velegnet til tidlig radrensning med en hastighed på 6-8 km/time uden tildækning. Et interessant alternativ er ét bredt dobbeltvinkelskær for hver række, som dog er mere følsom for sten. Skuffejernsskærene er også følsomme for sten, og noget dyrere end gåsefodsskær.
Mange ældre rensere eller rensere valgt til sen radrensning har typisk 3 gåsefodsskær, som hypper jorden mere og er uegnet til tidlig rensning. I majsrensning på 75 cm sidder typisk 5 gåsefodsskær, som er velegnede i stor majs, evt. samtidig med såning af efterafgrøder.

Fingerrensere udnytter forskellen i periferiehastigheden, så gummifingre kan vælte ukrudt inde i rækken. Det virker godt og kræver omhyggelig finjustering i balancen mellem ukrudtsbekæmpelse og skade på afgrøden. Fingerrensere er uegnede til de sene rensninger i majs, roer og stor spinat.
Efterharve, strigletænder og skrabepinde er effektive til at blotlægge ukrudtet.
Sektionsløft med GPS er smart og ofte sat op til at løfte 2 rækker ad gangen. Jeg er dog lidt skeptisk over rentabiliteten i de små arealer, som kiler udgør, i forhold til den høje merpris, sektionsløft koster. På en 12-rækket koster sektionsløft ca. 60-80.000 kr. plus GPS anlægget.

Kapacitet

Hastighed er selvfølgelig en vigtig faktor for kapaciteten, og vi kan ofte regne med 2,5-3 ha/time med en 12-rækket. Det optimale vindue, hvor radrensning er optimal, skal vurderes for hver afgrøde. Spinat gror stærkt, så der er typisk 14 dage fra midten af maj, hvor der skal være tilstrækkelig kapacitet. I roer har vi typisk renset senere, eller lige inden rækkerne lukker. Majsen gror også stærk og skal renses inden for 2-3 uger.
Når vi trækker regnvejrsdage fra, så vil man tit kun have 8-12 dages optimal radrensning pr. afgrøde.
I roer og spinat er vi bange for at miste Betanal efter 2025, og så bliver det højaktuelt at have tilstrækkelig radrenserkapacitet, evt. i kombination med båndsprøjtning.

Rentabilitet

Valg af radrenser
Maskinbranchen tror åbenbart på et boom i salget af radrensere, idet flere firmaer har introduceret nye rensere for nylig. Ligesom på andre landbrugsmaskiner så er realværdien for radrensere steget kraftigt, og derfor er det meget vigtigt at beslutte, hvad man har brug for. Dernæst udnytte konkurrencen, indhente flere tilbud og have god tid. Længere nede i artiklen er en liste med de 16 radrensere på det danske marked. Vi har flere konkrete handler til baggrund for vores interne liste over realværdier, så kontakt os gerne for sparring til beregning af dine omkostninger og valg af radrenser. I tabel 1 er vist eksempler på omkostningen til radrensning. Her er ikke indregnet eventuelt tilskud.

Der er faktisk ikke ret god rentabilitet i radrensning. I tabellen ses f.eks., at en ny simpel renser til 325.000 kr. skal radrense over 150 ha/år, før den bliver billigere end nabotaksten. En ny avanceret med sektionsløft skal over 250 ha/år for at komme under 480 kr./ha. Her bliver 18 rækker meget aktuel.

Radrensere i Danmark:

 • Thyregod – produceres indtil sommer 2024, den almindelige TRV udgår herefter
 • Väderstad HD – fra sommer 2024, kun den kraftige HD. Tidligere Thyregod
 • Lemken – tidligere Steeketee
 • Einböck
 • Hatzenbichler
 • Bednar
 • Kverneland
 • Carré
 • New Holland – tidligere Kongskilde
 • MA – Møller Andersen
 • Pöttinger
 • Garford
 • Schmotzer
 • CMN Maskintec
 • Claydon
 • Gaspardo

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.