Regn gav mange udfordringer på Gyllingnæs – Men jeg vendte det bøvlede forår til noget positivt

30. april 2024

Med mere end 1.600 hektar har driftslederen på Gyllingnæs nok at se til, når kalenderen skriver sæsonstart. Men denne sæson skulle blive lidt mere bøvlet end normalt.

Axel Villumsen fra Gyllingnæs syd for Århus var klar til at hoppe i marken efter påske. For efter en våd høst med en masse bøvl, havde han glædet sig til en ny sæsonstart uden lige så meget bøvl som den seneste havde givet. Men sådan gik det ikke.

-Den første dag efter påske fik vi 55 mm. regn, og så har det bare været bøvlet lige siden, siger den 38-årige driftsleder og forklarer, at der har været ekstra mange udfordringer indtil videre i år.

Måtte leje pumper ind

-For det første så har vores afvandingspumper og kanaler været propfyldte, og så var gode råd jo dyre. Vi har 600 ha, der bliver afvandet, og det ville tage en evighed at afvande det hele, siger Axel Villumsen og fortsætter:

Så vi valgte at leje nogle pumper, og efter fem dage var det heldigvis tomt.

Kunne ikke komme af med gyllen

Men pumperne har ikke været den eneste ekstra udgift det seneste stykke tid. Regnen og de umulige køreforhold gjorde det også besværligt at komme ud med gyllen, der endte med at koste Axel en dyrere transportomkostning.

Vi måtte flytte lidt rundt på nogle marker, og gyllen endte med at blive transporteret i lastbiler

-Vi havde vinterraps, der var blevet for højt til at køre i, så vi ikke kunne køre med gyllen som planlagt, så vi måtte flytte lidt rundt på nogle marker, og gyllen endte med at blive transporteret i lastbiler, siger Axel.

Og såningen har også ladet vente på sig på Gyllingnæs.

-Vi såede fem hektar i går formiddags (red. d. 24. april), og det er det, siger Axel, der fortæller, at han ellers lige har købt en ny, brugt spinat-såmaskine fra Sverige, som han havde glædet sig til at tage i brug. Men den må vente i maskinhallen lidt endnu.

-Så det har bare været en bøvlet start, og det er mega træls og mega ærgerligt. Med det efterår, vi gik ud af, havde vi håbet på, at det her forår var noget nemmere, ærgrer han sig.

Fandt de positive briller frem

Axel Villumsen har dog prøvet at vende det negative til noget positivt, og har forsøgt at højne humøret lidt hos de ca. 20 medarbejdere på Gyllingnæs.

-I stedet for at gå og surmule over det dårlige vejr, så valgte jeg at holde en oprydningsdag. Så jeg sørgede for rundstykker og morgenhygge og hyrede en pandekage-truck, fortæller Axel Villumsen.

-På den måde følte vi alle sammen, at vi gjorde noget og ikke bare gik og ventede. Vi fik ryddet op og kom ud i hjørnerne, og det skabte faktisk en god, positiv stemning blandt os alle sammen.

Vejrudsigten for den kommende uge ser dog ud til at bedre sig, så Axel Villumsen håber, at han kan komme i gang med at så hurtigst muligt, og at den dårlige start på sæsonen med de mange udfordringer kan gøre det op for en hel sæsons udfordringer.

-Man har jo lov at håbe, griner han.

Axel Villumsen har efter artiklen blev skrevet sendt billederne her af sin nye såmaskine, som nu endelig er blevet taget i brug i de seneste par dages gode vejr

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.