Resultaterne fra DBII Tjek 2021: Årets prisniveau resulterede i de højeste opnåede dækningsbidrag

25. februar 2022

Årets afgrødeudbytter var generelt ikke prangende, men årets prisniveau resulterede dog i de højeste opnåede dækningsbidrag, siden DBII Tjeks start.

Det viser de foreløbige resultater fra DBII Tjek 2021 hos VKST, der var den syvende sæson af DBII Tjek Mark. Og resultaterne taler sit tydelige sprog.

Man skal være en dygtig håndværker

Planteavlskonsulent Susanne Feldthusen fra VKST står i spidsen for DBII Tjek Mark, og hun konkluderer, at det nu ikke længere er nok at dyrke højværdiafgrøderne for at opnå en god bundlinje.

– Tidligere har vi konkluderet, at de ejendomme, der opnår de bedste bundlinjer, de har min. 20% af deres areal med højværdiafgrøder. Men nu kræver det altså ikke kun, at man har de højtydende afgrøder – man skal også være god til at dyrke dem, siger Susanne Feldthusen.

Ingen prangende udbytter

43 hkg og 86 hkg var de gennemsnitlige opnået udbytter i hhv. vinterraps og 1. års vinterhvede i DBII Tjek Mark 2021. Ikke prangende og tilsvarende var det for mange af de øvrige afgrøder.

Isolerer man de konventionelle ejendomme i to grupper, henholdsvis gruppen af ejendomme med korn, raps, og mere end 10% frø- og eller roer i markplanen 2021, og så gruppen af ejendomme, der dyrker korn, raps og mindre end 10% frø og eller roer, så er de opnåede DBII henholdsvis ca. 7.500 kr./ha og 5.700 kr./ha. (se figur 1a). Det er gennemsnitlig set ca. 1.200 kr./ha bedre end resultatet i de to grupper i 2020, og er også det bedste år rent dækningsbidragsmæssigt nogensinde i DBII Tjek Marks historie (se figur 1b).

Figur 1a: Gennemsnitlig dækningsbidrag, DBII, kr./ha pr. ejendom i DBII 2021.

Figur 1b: Gennemsnitlig dækningsbidrag, oversigt fra 2017-2021. Det øverste tal angiver antal ejendomme, der har været med i analysen

Se alle tallene og graferne fra analysen på Planteavlsnyt.dk.
Læs også: DBII Tjek Mark – Kend din bundlinje lige efter høst


Raps og kornudbytter på områdeniveau

I figurene herunder ses hhv. DBII på områdeniveau samt de opnåede korn- og rapsudbytter på områdeniveau for 2021.

Her ser vi et gennemsnitligt stigende DBII fra Midtsjælland og sydover.

-Eftersom afgrødepriserne er de samme, skal forklaringen primært findes i afgrødeudbytterne, hvilket også afspejler sig i den anden figur, hvor det fremgår, at hvede og specielt 2. årshvede har klaret sig bedre på den stivere og varmere jord – der heller ikke oplevede lige så store nedbørsmængder i foråret 2021, forklarer Susanne Feldthusen.

Der er dog mange faktorer, at der spiller ind på, om man opnår en placering blandt de bedste (højeste DBII). Og typisk er det svært at opnå topscorer i alle ens afgrøder.

Figur 2: DBII på områdeniveau
Figur 3: Raps og kornudbytter på områdeniveau

Planteavlsnyt.dk kan du se hele analysen af resultaterne fra DBII Tjek Mark, hvor du også kan se resultaterne fra de bedste fem ejendomme samt afgrødernes Top10.


Resultaterne fra 2018 til 2021

Fornuftige vejrforhold fra starten af sæsonen 20/21 til frodig vækst i maj gav høje forventninger til årets afgrødeudbytter. Men brat skifte fra nedbør i foråret 2021 til tørke og hedebølge i juni gav kort kernefyldningsperiode og de tidlige forventninger til årets udbytter blev generelt ikke indfriet. Tilsvarende viste resultaterne i årets DBII tjek Mark – afgrødeudbytterne blev ikke prangende i 2021, dog med stor variation.

I figur 1.a og 1.b ses variationen i udbytte og pris for hhv. vinterraps og 1. års vinterhvede over årene.

Figur 4: Variation over årene for udbytte og pris i vinterraps og vinterhvede

Hvad er DBII Tjek Mark?

DBII Tjek Mark er et benchmarkingprodukt, der styrker den professionelle planteavlers mulighed for at optimere og udvikle planteproduktionen med udgangspunkt i højaktuelle data.

2021 var syvende sæson for DBII Tjek Mark, og i år var den gennemsnitlige ejendomsstørrelse 450 ha for de konventionelle ejendomme og ca. 270 ha for de økologiske.

I efteråret 2021 har alle ejendomme fået beregnet og benchmarket deres foreløbige afgrødeøkonomi, for høståret 2021. I den foreløbige konventionelle version er anvendt registrerede udbytter og  standardiserede afgrødepriser. De standardiserede priser på afgrøderne giver mulighed for at sammenligne håndværket mellem ejendommene og sikrer, at handelstalentet ikke blandes med talentet for at drive jorden.


Sparring og rådgivning opper bundlinjen

Det vigtigste redskab i DBII Tjek Mark er dog ikke tal og analyser – det er sparringen og rådgivningen i forbindelse med tallene og analysen. Den enkelte planteavler, der er med i DBII Tjek Mark, får et afleveringsbesøg, hvor rapporten for den enkelte ejendom bliver gennemgået. Her får planteavleren konkrete forslag til optimeringsmuligheder på bedriften, og det er her, man formå at rykke bundlinjen op. Du kan læse mere om DBII Tjek Mark her, hvis du vil vide mere om det eller tilmelde dig til næste sæson.

planteavlsnyt.dk kan du se hele den gennemgående analyse af resultaterne fra DBII Tjek Mark, ligesom du kan blive opdateret med dybdegående faglige strategier til dit markbrug.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.