skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Såanbefalinger I Vintersæd

Såanbefalinger i vintersæd

Det nærmer sig med såning af vintersæd (korn) nu. Lagrene hos frøfirmaerne er nu små. Så det er efterhånden sidste udkald, hvis man ikke allerede har sikret sig de ønskede sorter. De 3 store spillere på markedet er DLG, Danish Agro og HK-Hornsyld (Nielsen & Schmidt).

Nielsen & Schmidt har kun vinterhvede tilbage, Danish Agro har lidt rug (linje og hybrid), vinterhvede Fritop og vinterbyg Globetrotter tilbage og DLG

Det forkromede overblik, som vi havde i foråret, kan I se i denne artikel: Sorter til vintersæd den kommende sæson I artiklen kan læse mere om sorternes egenskaber fra de seneste afholdte sortsforsøg.

Udsædsmængder i vintersæd

For at få det rigtige plantetal i linjesorter er det nødvendigt at kende Tusind-Korns-Vægten (TKV) og bruge den. Hybridsorter forhandles i units, der står for antallet af spiredygtige kerner. 1 unit hybridrug = 1 million spiredygtige kerner. Se tabel 1 for en oversigt over de retningsgivende plantetal/m2, som der er brug for i formlen vedr. udsædsmængder for linjesorter. Se tabel 2 for en formel til beregning af udsædsmængder.

Markspireprocent

I et godt såbed kan man forvente en spiringsprocent på helt op til 95% såfremt såsæden er i orden. Hvis såsædsanalysen viser en spiring på 95% og man forventer 95% spiring i marken, vil den aktuelle markspiringsprocent blive på ca. 90% (95×95/100 = 90).

Udsædsmængden

Der er følgende forudsætninger for forøgelse af udsædsmængden med 10 %:

  1. Du ønsker at strigle afgrøden
  2. Etablering af udlæg til foråret
  3. Stort ukrudtstryk
  4. Ikke optimalt såbed

Når i modtager såsæd, er det vigtigt at tjekke om såsæden er af god kvalitet som aftalt. Sidste år har vi skrevet en kort artikel specifikt om det. I kan genlæse den her

Kontakt os i Økologisk VKST, hvis i har spørgsmål vedr. vintersædssorter og deres etablering.

Skrevet af økologikonsulent Martin Hansen

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV