Sådan øger du din indtjening og arbejder med din bundlinje

28. marts 2018

Af Henrik Fugl-Johansen, VKST Økonomi

I øjeblikket får mange landmænd udarbejdet deres årsrapport og får indblik i, hvordan det seneste års økonomiske udvikling er gået. Et historisk tilbageblik, der ikke kan ændres på, men som er yderst relevant at tage udgangspunkt i, hvis du vil skabe vækst og udvikling fremadrettet.

Ved du for eksempel, hvad du tjener pengene på? Eller hvad du skal gøre for at øge din indtjening?

Dyk ned i dine tal

Hvis du skal svare på disse spørgsmål, må du først kende dine forretningsområder. Har du for eksempel planteavl, maskinstation, slagtesvineproduktion eller andet, skal hver af disse driftsgrene ses hver for sig.

Dernæst skal du fordele de enkelte indtægter og omkostninger ud på hver driftsgren, så du får synliggjort et samlet resultat for hvert forretningsområde, og dermed hvor din bundlinje kommer fra. Er der et forretningsområde, der ikke bidrager til bundlinjen, skal du i den grad forholde dig til, hvilken fremtid forretningsområdet skal have.

Sammenlign dig med de bedste

Får du lavet en driftsgrensanalyse hos VKST, kan vi benchmarke dine tal op imod andre sammenligningsgrupper inden for samme driftsgren. Her kan du blive klogere på, hvordan andre ligger, effektivitetsmæssigt som økonomisk, på de forskellige regnskabsposter.

Hermed får du synliggjort din virksomheds styrker, og på hvilke områder du har uudnyttede potentialer, som du kan arbejde med for at øge din virksomheds indtjening.

Arbejd med dine tal

Benchmarkanalysen giver rigtig meget inspiration til at anskueliggøre, hvor det er relevant at dykke ned. Men ofte er det ikke gjort med et fingerknips, når forbedringer, der kan skabe en bedre bundlinje, skal findes.

Det kræver tit nogle konkrete indsatser, hvor områder skal undersøges nærmere. Er der arbejdsgange, der påvirker den enkelte omkostning, som kan gøres smartere? Eller er der steder i din virksomhed, der kan udnyttes mere optimalt?

Det vigtigste er, at du sætter tid af til arbejdet, for det kræver det, hvis du skal tænke nyt og kreativt og nogle gange helt ud af boksen.

Nå dine mål

Når du har fundet de indsatsområder, hvor der er uudnyttede potentialer, så udvælg 2-3 områder, som giver mest eller er nemmest at indfri og fokuser kun på dem. De forandringer, som skal til for at indfri et potentiale, kræver ofte mere, end du tror, for at få det implementeret i virksomheden, og det kræver ofte en særlig indsats hos dig selv eller dine ansatte.

Samtidig kører dagligdagen af sted og stjæler hurtigt fokus fra indsatsområderne. Brug derfor nogle i din omgangskreds eller dine rådgivere til at følge op på, at du når i mål med dine indsatsområder og får gevinsten indfriet nede på bundlinjen.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)