Sådan skaber du ro i økonomien på trods af stigende priser og et usikkert verdensmarked

11. maj 2022

Stigende omkostninger til el, foder, kemi og gødning kombineret med udefrakommende faktorer, der påvirker afsætningen og verdensmarkedet – der er mange ting, der kan true din virksomhed i øjeblikket. Læs her, hvordan du kan minimere risici.

Som virksomhedsejer skal du agere i en meget kompleks og usikker verden, hvor der er flere risici end før. Derfor er risikostyring vigtigt, hvis du vil bevare kontrollen og overblikket.

-Risikostyring handler om at identificere de kritiske områder i ens virksomhed, vurdere hvor stor sandsynligheden er og derefter lægge en plan for, hvordan risikoen kan minimeres, siger økonomirådgiver Casper Elkjær Christensen fra VKST.

Tre enkle trin til at lave en risikovurdering

Casper Elkjær Christensen giver her tre trin, der hjælper dig i gang med at identificere og handle på de risici, der kan true din virksomhed.

  1. Hvad kan bringe din virksomhed i en økonomisk usikker situation? Det kan fx være stigende omkostninger eller udbrud af sygdom i besætningen
  2. Hvor alvorligt vil det være, hvis det skete? Hvad vil det fx betyde for økonomien, hvis elprisen stiger med x-antal ører?
  3. Hvor sandsynligt er det? Her skal du vurdere sandsynligheden for, at det pågældende sker, brug fx en skala fra 1 til 5

Bagefter kan du lave en plan for, hvordan du minimerer risikoen. Begynd med de steder, hvor det har meget stor betydning for din virksomheds økonomi, og hvor sandsynligheden er høj.

Det vigtigste er at identificere risikoen og handle, hvis det er nødvendigt

-Store handleplaner er ikke altid nødvendige, det vigtigste er at identificere risikoen og handle, hvis det er nødvendigt. Hvis man får lavet årsrapport eller budget, kan økonomirådgiveren lave følsomhedsberegninger på de områder, hvor du vurderer, at der er behov for det – på den måde får du konkrete tal at forholde dig til, siger Casper Elkjær Christensen.

To områder du kan kigge på, hvis du vil styre sikkert i en usikker tid

Ifølge Casper Elkjær Christensen er der to områder, som langt de fleste landbrugsvirksomheder bør se på, hvis man vil skabe større sikkerhed; afsætning og omkostninger:

1.Afsætning: en afsætningsstrategi for afgrøder sparer tid og øger indtjeningen

Generelt handler det om at følge med i, hvad der sker på markedet, hvis man vil afsætte til den bedste pris og have det bedste udgangspunkt for at forhandle med sin aftager.

Og så vil Casper Elkjær Christensen altid anbefale, at man holder øje med Kornbasen.dk for at se, hvad de anbefaler, og hvad der er solgt til.

Det kan godt være, at det er fornuftigt at afvige fra strategien – men så gør man det med åbne øjne

-Man skal kende sin salgsstrategi, så man ikke bliver revet med af et marked, der enten går op eller ned. Det kan godt være, at det er fornuftigt at afvige fra strategien – men så gør man det med åbne øjne. Delsalg og delkøb er en af måderne, som man kan imødekomme markedets uforudsigelighed på. Mange har forståeligt allerede delsolgt af 2022- og 2023-høsten. Er det ikke tilfældet, kan det være fornuftigt at gøre det nu, siger Casper Elkjær Christensen og tilføjer:

-Og også en god tommelfingerregel, at man kun sælger 75% af den forventede høst forud – det er nemlig vigtigt, at man ikke får solgt mere, end man ender med at avle.  Det er en enkel, men effektiv risikostyring, som man især skal huske i en tid, hvor man let kan lade sig forblænde af høje priser.

2.Omkostninger: tænk i helheder og bevar overblikket

Hvis man får lavet benchmark som en del af sin årsrapport, så er der også inspiration at hente i forhold til, hvor man kan minimere omkostningerne sammenlignet med andre, tilsvarende bedrifter. Med det nuværende omkostningsniveau kan der være mange penge at hente ved selv små ændringer.

-I forhold til at se på helheden, så er det stykomkostningerne, der er interessante at se på. Hvis du har solgt korn og har haft mulighed for at låse gødningsprisen, så har du en god sikkerhed i forhold til stykomkostningerne, siger økonomirådgiveren.

Casper Elkjær understreger, at det ikke nødvendigvis er bedre at låse omkostningerne, det afhænger helt af, hvordan ens økonomi ellers ser ud, og hvor meget tid man vil investere i at følge markedet. Endelig er der også forskel på, om man trives bedst med den ro, det giver, at man kender vilkårene, eller man kan leve med usikkerheden.

Minimer din risiko

Du kan selv følge Casper Elkjær Christensen tre trin til at gå i gang med risikostyring, eller du kan kontakte Casper til en snak om, hvordan fx konkrete beregninger kan danne grundlag for din risikovurdering.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)