Såning af udlæg nu?

16. maj 2024

Af økologikonsulent: Carsten Jensen

Næsten alle økologiske planteavlere skal så et udlæg af f.eks. kløvergræs her i foråret. Enten er udlægget en kløvergræsblanding der skal blive til næste års kløvergræsmark, eller også sår man et udlæg fordi man skal opfylde kravet om mindst 50% til kulstofsamlende afgrøder eller mindst 20% bælgplanter.

Hvor lang bliver tørken?

Vi står nu i den samme vejrmæssige situation som sidste år. Tørtiden er begyndt. Hvis udlægget ikke er sået, skal man så så i meget tør jord eller skal frøene blive i posen?

Sidste år varede tørken som bekendt frem til slutningen af juni. Det udlæg der var sået i tør jord ventede blot på at få vand. Da regnen kom, spirede frøene og efterfølgende har vi stort set ikke kasseret marker med udlæg.

Det vi ser i felten lige nu er, at udlæg, der er sået lige efter kornet i fugtig jord, spirer rigtig fint. Vi er ret overbeviste om at det udlæg nok skal klare sig, selv om tørkeperioden bliver lang.

Hvis du ikke har sået dit udlæg endnu

Hvis man stadig har kløver og græsfrø liggende i posen skal man gøre sig følgende overvejelser. Hvis man sår nu og vi får lidt regn som får frøene til at spire og derefter igen får en tør periode, så har sentsået udlæg svært ved at klare sig også fordi konkurrencen fra hovedafgrøden er stor. Kikker vi derimod ind i samme vejrsituation som sidste år med lange perioder med tørke efterfulgt af en lang periode med regn, så vil det sandsynligvis gå godt. Så hvad skal man gøre?

Vi anbefaler: Hvis udlægget stadig ligger i posen, så skal det blive liggende! Udlæg koster let 1.000 kr. pr. ha og det er en meget dyr operation at skulle indkøbe og udså igen.

Derfor må strategien fremadrettet omkring udlæg være følgende: Enten sår man udlæg samtidig med hovedafgrøden om foråret eller også skal det sås i renbestand i august efter høst.

På et område hvor vi gerne vil udforske emnet lidt mere er, om vi kan så udlæg sammen med hovedafgrøden i efteråret. Enkelte sår kløver sammen med vinterraps midt i august og det ser ud til at gå godt. Der hvor vi skal eksperimentere lidt mere er udlæg sået sammen med f.eks. vinterrug i løbet af september. Her har reglen indtil nu været, at kløver senest skal sås første uge i september for at kunne overvintre. Men har klimaforandringerne ændret på det? Det skal vi have afprøvet. Måske kan vi rykke datoen til 15. september og det vil åbne for helt nye muligheder.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.