Sæsonstart: De her 3 emner skal du være opmærksom på i marken lige nu

12. marts 2024

Den spæde start på sæsonen er allerede skudt i gang, og vejrudsigten lover tocifrede varmegrader i kommende uge. Det kribler i hele kroppen for at komme i gang i marken.

Men hvad skal du være ekstra opmærksom på lige nu? Det kommer Planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST med et bud på her, hvor han både runder udvaskning af Nitrat-N og svovl, Mangan-mangel og omsåning af vinterafgrøder.


Større udvaskning af Nitrat-N og svovl end normalt

Efter et rekord nedbørsrigt efterår og en meget våd vinter ser det nu endelig ud til, at foråret nærmer sig. De store nedbørsmængder gør desværre, at udvaskningen af nitrat-N og svovl må forventes at være noget større end normalt. For nitrat-N får vi et mål for udvaskningen, når den landsdækkende N-prognose kommer midt i marts, men for svovl må vi bruge vores erfaring. Og den siger, at vi skal passe meget på efter så våd en vinter, men at spare på svovl-tildelingen.

Mange gødningsplaner, som ligger lidt lavt i svovl-tilførsel, kan udmærket fungere i et ”normalt” år – men ikke efter en våd vinter. Det er et forkert sted at spare. Især i vinterraps, der har det største svovlbehov.

Mangan-mangel

Mangan-mangel ses som regel, når der er for meget luft omkring rødderne eller i marker med for stor bladmasse i forhold til rodnettet. Og ingen af delene er det, der kendetegner markerne i år. Så det er meget overraskende, at vi alligevel ser en del mangan-mangel i nogle vintersædsmarker.

Vi kender alle symptomerne – og vi kender også den behandling, der skal til for at rette problemet. Jo hurtigere, der sprøjtes med et mangan-produkt, desto bedre – uanset at frostnætter giver risiko for svidning. Det er bedre at få udbragt mangan hurtigt end at vente på, at der ikke er nattefrost.

Undgå mangan-sulfat, der er mange andre produkter med mindre risiko for svidning.

Omsåning af vinterafgrøder – husk ansøgningen!

Omsåning af vinterafgrøder er desværre aktuelt i nogle marker. De fleste vinterafgrøder har klaret sig fornuftigt gennem vinteren – men langvarigt overfladevand har ødelagt nogle områder.

Vintersæd tåler oversvømmelse i op til flere uger, mens vinterrapsen ofte skades efter blot nogle dage. Hvor små områder det betaler sig at omså, skal vurderes i hver enkelt mark. Men mange overser, at det også kan have betydning for ha-støtten, og at ansøgningen skal rettes, hvis man omsår større områder.

Så vidt vi får oplyst, ligger grænsen ved 0,3-0,4 ha pletter. Er hvert område, der omsås større end dette, vil kontrollen i løbet af sæsonen fange, at der er en anden afgrøde, og det vil betragtes som en fejl i ansøgningen. Man bør derfor få rettet de omsåede arealer i ansøgningen, straks arbejdet er udført.


Du er velkommen til at kontakte planteavlskonsulent Ole Schou på telefon 2924 5121, hvis du har spørgsmål til marken og status lige nu.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)