Skårlægning af korn før høst

1. august 2024

Af økologikonsulent: Carsten Hvelplund

Vi står på kanten til at kornhøsten går i gang. Det gælder for vintersæd, hvor både rug og vinterhvede er ved at være klar, og det gælder for de vårbygmarker, som er sået i marts.

Normalt betyder en uges forskel i såtidspunktet 1 dags forskydning i høst. Forskellen i år er langt større pga. vejret i juni som var køligt og fugtigt. Det betyder at vi kan forvente at høsten 2024 vil fordele sig over det meste af august, da nogle marker er sået gennem april og starten af maj.

Lige nu mener DMI, at de næste 3 uger bliver med vekslende sommervejr. Lavtryk der går nord om Danmark vil sende fronter med regn som derefter afløses af dage med sol. Tendensen siger mere stabilt vejr i uge 34 men vejertypen forventes at vare langt ind i september.

Indtil nu har vi haft en fugtig og tempereret sommer. Det har givet gode betingelser for udlæg og efterafgrøder, men også for forskellige typer af ukrudt i kornmarkerne. Ukrudtsproblemer findes i de marker, hvor afgrødens konkurrenceevne har være svagest. Omvendt er grønskud et meget lille problem i år, fordi markerne er fremspiret ret ens.

Kamille er et stort problem i år. Den trives hvor jorden er hård og det forekommer f.eks. hvor man har kørt på jord der var for våd i foråret. Den fugtige sommer giver igen problemer med melder, som vi så i 2023. Derudover har agertidslen haft gode betingelser.

Kraftigt udlæg og vådt ukrudt kan give betydeligt høstbesvær. Udlæg der ikke vil tørre i bunden af kornmarken og tidsler der mases flade i mejetærskeren, afgiver fugt til kornet når man høster.

Skårlægning kan mindske udgifterne til tørring

Det kan være en god ide at skårlægge afgrøden inden høst, for at mindske udgifterne til tørring. Før man skårlægger skal man være opmærksom på:

  • Mængden af grønt materiale i afgrøden: Hvis det er muligt at hæve skærebordet hen over et udlægget, så er det en måde at slippe for det grønne materiale. Denne løsning er god, hvis man ikke har brug for halmen. Imidlertid er udlægget etableret så godt i år, så det vil gro op over især byg i løbet af et par uger, så der vil skårlægning være en rigtig god løsning.
  • Vejrudsigten de næste 3 dage: Skårlægning skal kun foretages hvis der er udsigt til tørvejr de næste 3 dage. Korn på skår bør kun ligge maksimalt 2 døgn inden det mejetærskes. I år er jorden så fugtig, så vi tilråder at skårlægning kun foretages, hvis det er tørvejr, og hvis der er udsigt til både sol og vind. Ellers risikerer man at skåret fugtes nedefra.
  • Udstyr til rådighed: De fleste anvender en selvkørende ”rapsskårlægger” til at udføre funktionen. Den er skånsom overfor kornet og der tabes kun få kerner. Nogle vil gerne bruge en skiveslåmaskine eller en fingerklipper, og det kan i nogle tilfælde godt lade sig gøre. Fordelen ved denne metode er, at skåret bliver mindre og tørrer nemmere. Men problemet med et lille skår er, at man kan have svært ved at samle dem op uden pick-up, fordi der er for lidt materiale og så falder kornet ned mellem akshæverne.

Hvis man ikke selv har udstyr til rådighed, skal man være helt sikker på både at have en aftale om hvornår der skårlægges og hvornår der høstes. Korn på skår må ikke få regn fordi et skår har svært ved at tørre igen.

I øvrigt gælder samme regel for skårlægning af korn som det gælder for kløvergræs. Skårlægning foretages først når morgenduggen er væk.

Summering af fordele og ulemper

Fordele

  • Nemmere høst: større kapacitet på mejetærskeren og større ”høstvindue”
  • Renere råvare
  • Lavere vandprocent – mindre udgift til tørring
  • Mindre risiko for tab ved sen høst
  • Tidligere høst -> tidlig etablering af efterafgrøder – kraftigere vækst og øget kulstofbinding

Ulemper

  • Omkostninger til skårlægning/skiveslåmaskine
  • Evt. investering i pickup til mejetærsker (indleje af maskinstation/nabo til opgaven)
  • Risiko for regn/vejrskifte efter skårlægning

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

8. april 2025

Sådan holder du gårdspladsen fri for ukrudt – uden brug af glyphosat

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)