Søg tilskud til hegning af græsarealer

10. oktober 2024

Af konsulent: Tina Hovmand

Ansøgningsrunden for ”Rydning og forberedelse til afgræsning 2024” åbner snart. Dette nyhedsbrev omhandler kun tilskud til forberedelse til afgræsning.

 Ansøgningsperioden løber fra 22. oktober til og med 16. december 2024.
Tilskud til hegning gives efter standardpriser (gælder dog ikke for offentlige ansøgere).Du skal selv lægge pengene til projektet ud, du får synet dit projekt, når det er færdigmeldt, og derefter udbetales tilskuddet. Ansøgninger om forberedelse til afgræsning skal indeholde udgifter til hegn. Dvs. du kan fx ikke søge om fangefold eller drikkeforsyning alene.  

Hvilke arealer kan der søges til?

Til arealer med mindst én af nedenstående udpegninger, er der mulighed for at søge tilskud til hegning:

  1. Arealer hvor mindst 50 pct. af projektområdet er indenfor et særligt udpeget Natura 2000-område til henholdsvis pleje og rydning.
  2. Arealer hvor mindst 0,1 ha af projektområdet har en HNV-værdi på minimum 5.
  3. Arealer hvor mindst 50 pct. af projektområdet er indenfor et vådområde- eller lavbundsprojekt med betingelse om tinglyst servitut om permanent ekstensivering.

Husk at HNV-værdien kan ændre sig fra år til år. Har du ikke tidligere kunne søge pga. for lav HNV-værdi, kan du måske søge nu. HNV står for High Nature Value.

Man kan se udpegningen af arealerne i Landbrugs­styrelsens Internet-Markkort.

Projektområder til hegning må ikke omfatte arealer med skov eller arealer beliggende i skov. Arealer med skov kan indgå i projektområdet, hvis Landbrugsstyrelsen vurderer, at du har dokumenteret, at arealerne er nødvendige som læ for græssende husdyr.

Hvilke tilskud kan man få til forberedelse til afgræsning?

Når du søger tilskud til at hegne et areal, gives tilskuddet efter standardpriser, dvs. et fast tilskud pr. meter hegn og et fast tilskud for hver investering. Du kan se standard priserne nederst i tabellen. Her kan du også se, de specifikationer du skal overholde for de enkelte investeringer fx på hegnet, hvor der skal bruges træpæle eller på fangfolden, som skal være fast og mindst 10 m2. De faktiske omkostninger behøver ikke at stemme overens med standardpriserne.

Hegnslinjen tegnes ind på et markkort tilknyttet ansøgningsskemaet. Herfra får man længden på hegnet, og øvrige investeringer skrives evt. ind i ansøgningsskemaet.

Vær opmærksom på, at offentlige ansøgere altid skal hente tilbud og ikke kan gøre brug af standardpriser. 

Hvordan forløber et hegningsprojekt?

  • Ansøgning om tilskud indsendes – derefter kan du påbegynde dit projekt for egen regning.
  • Der kan komme høringer fra Landbrugsstyrelsen, hvis der fx er tvivl om råderet af arealerne.
  • Du vil få et tilsagnsbrev inden for 3 mdr. Her står hvilke udgifter, du får tilskud til og evt. afslag. 
  • Når du har dit tilsagnsbrev, kan du påbegynde dit projekt med vished om du får tilskud. Du får kun det fulde tilskud, hvis du overholder alle betingelser. 
  • Du udfører dit projekt i projektperioden. Projektperioden starter den dag du har indsendt din ansøgning og slutter 2 år efter.
  • Alle elementer i projektet skal være nye og fremstillet til formålet. Du må fx ikke genbruge gamle pæle til hegnet eller bruge en palletank til vandkar. Du skal have fakturaer på alle investeringer. Faktura skal være dateret i projektperioden.
  • Du indsender en projektændring, hvis du opdager, at du ikke kan lave projektet som planlagt, fx hvis du bliver nødt til at føre hegnet uden om et vådt område. Har du søgt til fx et drikkekar, men har valgt en anden løsning, kan du blot undlade at søge om udbetaling af drikkekarret, dette kræver ikke en projektændring.
  • Når projektet er udført, skal der indsendes en udbetalingsanmodning.
  • Når Landbrugsstyrelsen modtager udbetalingsanmodningen, vil de sætte projektet til syning. Alle projekter bliver fysisk afsynet og målt op.
  • Når projektet er godkendt, får du udbetalt tilskuddet. Den dag tilskuddet udbetales, starter opretholdelsesperioden.
  • Du skal opretholde projektet i 3 år efter slutudbetaling. Går hegn, eller andre investeringer, i stykker, skal du reparere det for egen regning.
  • Du skal gemme bilag der vedrører projektet i 5 ½ år.
  • Har du en erhvervsmæssig hjemmeside med sammenhæng til projektet, skal du på din hjemmeside vise, at du får tilskud. Det skal du gøre i hele projektperioden. Overstiger støtten 375.000 kr, skal du også skilte fysisk. Der er specifikke krav til skiltningen.

Prioritering, hvis der er flere ansøgere end midler:

Landbrugsstyrelsen skal udvælge og støtte de projekter, der giver størst effekt i forhold til formålet med ordningen. Ansøgninger er prioriteret i følgende rækkefølge:

1. Projekter beliggende inden for særligt udpegede Natura 2000-områder, der indeholder rydning.

1.1. Projekterne prioriteres dernæst efter størrelse.

2. Projekter som er beliggende inden for særligt udpegede Natura 2000-områder, der indeholder forberedelse til afgræsning.

2.1. Projekterne prioriteres dernæst efter størrelse.

3. Projekter som er beliggende udenfor særligt udpegede Natura 2000-områder, der indeholder forberedelse til afgræsning, hvor minimum 0,1 ha af projektarealet har HNV score 5 eller derover.

3.1. Projekterne prioriteres så høj HNV kommer før lavere HNV

3.2. Projekterne prioriteres dernæst efter om projektarealet er beliggende i en Nationalpark.

3.3. Projekterne prioriteres slutligt efter størrelse, idet et større projektområde går forud for et mindre.

4. Projekter hvor mindst 50 pct. af projektområdet er beliggende indenfor et vådområde- eller lavbundsprojekt med betingelse om tinglyst servitut om permanent ekstensivering.

Hvordan gør jeg?

Vil du have dine arealer vurderet for muligheden for tilskud, er du velkommen til at kontakte

undertegnede for en nærmere gennemgang.  

Med venlig hilsen    

Planteavlsrådgivningen Tina Hovmand

Tabel 1. Oversigt over standardomkostninger, der kan søges til.

InvesteringObligatoriske elementerStandardom­kostningSpecifikationer
Hegn   
1 og 2 trådet ydre hegnHegnspæle af træ med 1 eller 2 tråde samt evt. rydning af hegns­linjen og opsætning af låger/led.28 kr./mHegnet skal være af permanent karakter og egnet til indhegning af græssende dyr.
3 og 4 trådet ydre hegn og nethegnHegnspæle af træ med 3 eller 4 tråde eller nethegn samt evt. rydning af hegnslinjen og opsætning af låger/led.41 kr./mHegnet skal være af permanent karakter og egnet til indhegning af græssende dyr.
1 og 2 trådet indre hegnHegnspæle af træ med 1 eller 2 tråde samt led28 kr./mHegnet skal være af permanent karakter og egnet til indhegning af græssende dyr. – Hegnet skal være forsynet med et led
3 og 4 trådet indre hegn og nethegnHegnspæle af træ med 3 eller 4 tråde eller nethegn samt led.41 kr./m– Hegnet skal være af permanent karakter og egnet til indhegning af græssende dyr. – Hegnet skal være forsynet med et led
Drikkevandsforsyning
DrikkekarDrikkekar2.200 kr./stk.– Drikkekarret skal være konstrueret og frem­stil­let til at opfylde formålet med vand­for­sy­ningen til græssende dyr. – Drikkekarret skal være funktionelt og egnet til græssende dyr. – Drikkekarret skal være minimum 150 L. – Der kan maks gives tilskud til én drikkevands­forsyning, pr. 10 hektar projektområde
Drikkekar med pumpeDrikkekar med pumpe samt evt. svømmeventil, køb og nedlægning af rør.11.900 kr./stk.– Drikkekarret skal være konstrueret og fremstillet til at opfylde formålet med vandforsyningen til græssende dyr. – Drikkekarret skal være funktionelt og egnet til græssende dyr. – Drikkekarret skal være minimum 150 L. – Drikkekarret skal være med automatisk genopfyldning. – Der kan maksimalt gives tilskud til én drikkevands­forsyning, pr. 10 hektar projektområde
DrikkekopDrikkekop500 kr./stk.– Drikkekoppen skal være konstrueret og fremstillet til at opfylde formålet med vandforsyningen til græssende dyr – Drikkekoppen skal være funktionel og egnet til græssende dyr. – Drikkekoppen skal være solgt som en drikkekop. Der kan maks gives tilskud til én drikkevandsforsyning, pr. 10 hektar projektområde.
MulepumpeMulepumpe2.500 kr./stk.– Mulepumpen skal være konstrueret og fremstillet til at opfylde formålet med vandforsyningen til græssende dyr. – Mulepumpen skal være funktionel og egnet til græssende dyr. – Mulepumpen skal være solgt som en mulepumpe – Der kan maks gives tilskud til én drikkevandsforsyning, pr. 10 hektar projektområde.
Frostfri drikkevands­forsyning uden strømHelårsdrikkekar eller -kop med indbygget svømmeventil.5.500 kr./stk.– Drikkekar/-kop holdes frostfri ved hjælp af opstigende jordvarme og/eller med en selv­tømmende ventil. – Drikkekar/-kop skal være af permanent karakter. – Drikkekarret skal være konstrueret og fremstillet til at opfylde formålet med vandforsyningen til græssende dyr. – Der kan maks gives tilskud til én drikke­vandsforsyning, pr. 10 hektar projektområde
Frostfri drikke­vands­forsyning med strømHelårsdrikkekar eller -kop med el-varmekabler for frostsikring af vandforsyning.3.700 kr./stk.– Drikkekar/-kop med et varmelegeme som skal tilsluttes strøm. – Drikkekar/-kop skal være af permanent karakter. – Drikkekarret skal være konstrueret og fremstillet til at opfylde formålet med vandforsyningen til græssende dyr. – Der kan maks gives tilskud til én drikke­vandsforsyning, pr. 10 hektar projektområde
Elforsyning
ElforsyningElforsyning samt evt. køb og trækning af kabler.8.000 kr./stk.– Elforsyningen skal være funktionel og egnet til græssende dyr. – Der kan maksimalt gives tilskud til én elforsyning pr. projektområde
Fangfold
Fast fangfoldFangfold i træ eller metal.12.600 kr./stk.– Fangfolden skal være funktionel og egnet til græssende dyr. – Fangfolden skal have et areal på mindst 10 m2. – Der kan maks gives tilskud til én fangfold pr. projektområde. – Fangfolden skal være af permanent karakter og egnet til indfangning af græssende dyr.
Kreaturovergang
RørbroRørbro bestående af rør i enten PVC/plast eller beton dækket med enten jord, sand, stabilgrus eller lignende materiale.13.800 kr./stk.– Rørbroen skal have en rørdiameter på mindst 0,5 m. Rørbroen skal være egnet til græssende dyr og skal placeres så den forbinder to dele af projektområdet. – Der kan kun søges til kreaturovergang på strækninger, hvor der ikke i forvejen findes en overgang eller mulighed for passage. – Der kan maks gives tilskud til én kreaturovergang pr. projektområde.
BroBro i enten træ, stål eller lignende.37.800 kr./stk.– Broen skal være af stationær/permanent karakter, med nedgravede stolper eller funda­ment i beton. – Broen skal være egnet til kreaturer og skal placeres så den forbinder to dele af projektområdet. – Der kan kun søges til kreaturovergang på strækninger hvor der ikke i forvejen findes en overgang eller mulighed for passage. – Der kan maksimalt gives tilskud til én kreaturovergang pr. projektområde.
VadestedVadested lavet med en blanding af sten og grus10.200 kr./stk.– Etablering af vadested som overgang mel­lem grøftede arealer. Vadestedet etableres ved udgravning og efterfølgende udlægning af sten/grus. – Vadestedet skal være egnet til græssende dyr og skal placeres så det forbinder to dele af projektområdet. – Der kan kun søges til kreaturovergang på strækninger hvor der ikke i forvejen findes en overgang eller mulig­hed for passage. – Der kan maks gives tilskud til én kreaturovergang pr. projektområde.
Færist
FæristFærist over tilhørende grav.48.300 kr./stk.Færisten skal etableres på vej som benyttes af den brede offentlighed eller som giver adgang til ejendomme med bygninger med flere forskellige ejere. Færisten skal være af permanent karakter og udstyret med paddesikring.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*