Sortsvalg vinterbyg

18. juni 2021

Vinterbyg er den mindst interessante vintersædssort for økologer. Det skyldes at vinterbyg konkurrerer dårligt med ukrudtet og at udbyttet ikke står mål med den opformering af ukrudt man kan få. Alligevel er der en række fordele ved vinterbyg, som gør det til en interessant afgrøde på god jord uden et stort ukrudtstryk:

  • Tidlig høst, der muliggør tidlig etablering af raps eller efterafgrøde
  • Tidlig høst spreder arbejdsbyrden

Nogle landmænd har god erfaring med at dyrke vinterbyg på 25 cm rækkeafstand og radrense. Vinterbyg egner sig ikke til dyrkning på lette jorde, vandlidende arealer eller arealer med stor risiko for manganmangel pga. risiko for udvintring og tynde, uens marker. Den seksradede byg kræver jord med god vandforsyning for at undgå en meget lille kernestørrelse.

Tilgængelige sorter til efteråret 2021

I tabel 1 ses udbuddet af vinterbygsorter fra udvalgte danske forhandlere. Sorterne er alle afprøvet i de konventionelle sortsforsøg i 2020.

Vinterbyg kan rammes af flere alvorlige svampesygdomme, især bygrust, bygbladplet, skoldplet og meldug. Flere af svampene kan smitte omkringliggende vårbygmarker til foråret eller smitte en efterfølgende vårbyg via planterester. Vi anbefaler derfor at vælge en sund sort. Cleopatra ser ud til at klare sig bedst i forhold til bygrust og meldug, mens alle sorter er modtagelige overfor skoldplet (mellem 8 % og 11 % dækning i alle sorter). Der er desværre ikke lavet observationer på bygbladplet i sortsforsøgene.

Der er ikke signifikant forskel i udbytterne. Det kan være interessant at se på, hvor stort merudbyttet for svampebekæmpelse i forsøgene er. Hvis merudbyttet er lavt, kan det være et udtryk for at sorten er sund og ikke giver merudbytte efter svampesprøjtninger. Det er kun sorten Comeback, der ikke giver et signifikant merudbytte for svampebekæmpelse. Det er også vigtigt at vælge en stråstiv sort for at undgå lejesæd. Der har ikke været lejesæd i de to toradede sorter Cleopatra og Comeback, mens der har været lidt lejesæd i de to seksradede sorter KWS Higgins og KWS Meridian (karakter 1 ud af 10).

Tabel 1. Vinterbygsorter og udvalgte resultater fra konventionel sortsafprøvningen i Landsforsøgene 2020. Kilde: www.sortinfo.dk

Figur 1. Vinterbyg høstes ca. 7 uger efter skridning. Den tidlige høst giver flere fordele.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.