Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

4. september 2023

Det kedelige faktum er, at høsten 2023 blev langsom, besværlig, lille og meget omkostningstung. Det beretter planteavlskonsulent Jakob F. Kjærsgaard om her, hvor han giver en status på årets høst:


I vækstsæsonen 2022/23 havde vi ikke vejret på vores side – tværtimod. I det tidlige forår drillede regnen, så såningen strakte sig over en lang periode. I slutningen af april slog vejret om. Regnen blev erstattet af sol, varme og minimalt med regn, og sådan forsatte det i to måneder. Vi oplevede den længste periode uden regn, der nogensinde er målt i Danmark. Afgrøderne blev hårdt ramt – værst på de lettere jorde og de vårsåede afgrøder.

Da de første frømarker i slutningen af juni var klar til skårlægning, slog vejret om, og forude lå nu to måneder med uendelige mængder regn. Mange steder er der blevet målt over 300 mm. regn i juli og august. Kun roerne nød for alvor gavn af regnen, mens den kom for sent til at hjælpe de øvrige tørkestressede afgrøder. I vårbyggen gav det store mængder af grønskud, som betød en markant forøgelse af vandprocenten i den høstede vare.

Det vil koste enorme mængder diesel og strøm at få tørret det med en stor klimabelastning til følge

Målinger af vandprocenten i områder af marken med og uden grønskud viste nemlig forskelle på 6-7 % vand. Det vil koste enorme mængder diesel og strøm at få tørret det med en stor klimabelastning til følge. Både landmanden og klimaet havde været tjent med, at der kunne bruges lidt Round Up til nedvisning før høst, men så logisk er verden ikke længere skruet sammen.  Round up før høst af maltbyg er et “no go”, og det har vi naturligvis efterlevet for at bevare dansk maltbygs gode ry og rygte, men det har været dyrt og frustrerende.

Elendige udbytter i vårafgrøderne

Udbytterne i vårafgrøderne – herunder en række specialafgrøder – blev elendige. Græsfrøet ligger generelt på 75% af et normaludbytte, mens det gik endnu værre for hvidkløveren, hvor mange kun når 25% af et normaludbytte.

Elendighedernes synes ikke at have en ende

Lyspunktet var vinterafgrøderne, som slap generelt igennem vækstsæsonens udfordringer med et godt udbytte – og så gik det alligevel galt til allersidst, hvor et decideret stormvejr betød stort dryssespild i de modne hvedemarker. I nogle tilfælde nåede spildet op på 1 ton/ha. Elendighedernes synes ikke at have en ende. 

Så det kedelige faktum er, at høsten 2023 blev langsom, besværlig, lille og meget omkostningstung. En rigtig dyr kombination – og i skærende kontrast til sidste år. Høsten 2023 bliver ikke glemt, men vil få sin plads i historiebøgerne. Desværre ikke for noget positivt.

Både mentalt og økonomisk belastende

Det store indtægtstab rammer hårdt, og den stigende rente forbedrer heller ikke den økonomiske situation. Set i det lys var vækstsæsonen 2022/23 både mentalt og økonomisk belastende. Heldigvis var 2022 et rigtigt godt år, som kan afhjælpe situationen. Ingen ved, hvad 2024 bringer, men statistisk set er det meget sjældent, at vi få to dårlige vækstsæsoner i træk, så forhåbentlig har vi meget at glæde os til.

Få sat gang i tørringsprocessen

Arbejdet med høst 2023 er desværre ikke slut for alle jer, der har lagt de våde afgrøder ind på planlageret. Det er uendeligt vigtigt, at man hurtigt og effektivt får sat gang i tørringsprocessen. Det kræver tilsætning af varme, og ligesom det er vigtigt at holde øje med, at luftgennemstrømingen er tilstrækkelig og ensartet. Det er er mere end ærgerligt, hvis kvaliteten af maltbyggen bliver ødelagt inde på lageret efter al den energi, der er brugt for at nå så langt.

Maltbygpræmien er meget høj i øjeblikket, og der er intet, der tyder på, at den bliver mindre – tværtimod. Det er dyrt at tørre effektivt, men det er dyrere at lade være. Derfor er det også er vigtigt i tide at erkende, hvis eget tørreri ikke kan magte opgaven. Så skal kornet afhentes og tørres andet steds.

Prisudviklingen til efterår og vinter

Afregningspriserne for høst 23 ligger på et rimeligt niveau, men kan ikke kompensere for et lille udbytte og et meget højt omkostningsniveau. Der er mange og delte meninger om, hvordan priserne vil udvikle sig hen over efterår og vinter. Maltbyggen synes at være den mest robuste i betragtning af den meget lille og dårlige danske høst, hvilket påvirker hele den europæiske maltbygforsyning. Danmark er som bekendt en meget stor spiller på det internationale maltbygmarked.

Jokeren i prisudviklingen er igen i år udviklingen i Sortehavsregionen

Efter min opfattelse har hvede og rapspriserne også en god mulighed for at udvikle sig i opadgående retning. Den globale forsyning af hvede og raps er stram, og det plejer at slå igennem på prisdannelsen, når høstpresset på den nordlige halvkugle har lagt sig.

Jokeren i prisudviklingen er igen i år udviklingen i Sortehavsregionen, hvor markedet i øjeblikket antager, at det russiske og ukrainske korn mere eller mindre uhindret vil nå verdensmarkedet. Hvis en eskalering af krigen ændrer på dette, kan priserne få et ekstraordinært løft. Vejrfænomenet El Nino har bidt sig fast, og det udløser normalt en udbredt tørke i Australien. I betragtning af, at der tales om en kraftig El Nino, vil det ikke være overraskende, hvis den australske høst af hvede, byg og raps bliver hårdt ramt i år.

Australien er storleverandør til verdensmarkedet af alle tre afgrøder og derfor vil en lille høst også leverer prisstøtte.


Du er velkommen til at kontakte planteavlskonsulent og ansvarlig for Kornbasen.dk, Jakob F. Kjærsgaard på telefon 2012 5520, hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning inden for råvaremarkedet og priser.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.