Strigl kun, hvis du rammer ukrudtet

8. april 2021

Såsæden er snart i jorden og overvejelserne om blindstrigling presser sig på. Vi anbefaler kun at blindstrigle, hvis du kan se spirende ukrudt i jorden.

I er i fuld gang med forårsarbejdet derude. Mange steder er jorden farbar og klar til såning. Jorden falder godt i år, og hos Økologisk VKST hører vi om gode såbed de fleste steder – også forårspløjning går forholdsvist nemt i år. Der er dog stadig marker, som stadigvæk er for våde at køre på.

Derfor begynd først såning, når jorden er tjenlig, og lad være med at tvinge jorden i gang. På en mark, som ikke er tjenlig på såtidspunktet, kan du igennem hele vækstsæsonen se så- og traktorspor.

Timingen skal være rigtig

Når såsæden er i jorden, falder tankerne på ukrudtsbehandling og ikke mindst blindstrigling. Blindstrigling er et vigtigt våben imod ukrudtet, men bliver hurtigt spild af tid, hvis timingen ikke er i orden.

Jordtemperaturen ligger lige nu omkring 5 grader. Ukrudtet begynder først at spire ved en 6-7 grader. Det er altså lige nu på kanten til, at ukrudtet spirer. Der kan være lune pletter, hvor ukrudtet er begyndt at spire, og du kan få en god virkning ud af blindstriglingen.

Hos Økologisk VKST anbefaler vi, at du går ud i marken og kigger efter. Rod i jorden og se, om der er ukrudtsspirer til stede. Ligger de som små, hvide trevler i jorden – som på billedet foroven her i artiklen – så vil du have en god effekt af blindstriglingen.

Kan fremprovokere ukrudtet

Flere har sået tidligt og ser ingen eller meget lidt spirende ukrudt i marken. Den tidlige såning har ikke fået ukrudtet til at spire, da det var for koldt på såtidspunktet. Derfor kan en blindstrigling ende med at fremprovokere ukrudtet i stedet for at bekæmpe det. Det er vigtigt, at du ser spirende ukrudt i jorden, før du kører.

Er du i tvivl, eller har du spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte økologikonsulent Ninna Rieper Boesen fra VKST.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.