Mangel på arbejdskraft i landbruget kan give alvorlige konsekvenser

16. marts 2018

Det danske landbrug er under forandring. Bedrifterne bliver større, antallet af medarbejdere på hver bedrift stiger, og kompleksiteten øges. Og det giver udfordringer på bedrifter landet over, når der skal rekrutteres.

Det forklarer Tove Goldbeck Jensen, der er ledelseskonsulent i VKST.

”Den store udfordring for alle bedrifter inden for planteavl og husdyr er ikke bare manglen på arbejdskraft, men også manglen på god arbejdskraft. Det er svært at finde egnede kandidater, og der er rift om de dygtige – og det gælder alle typer stillinger i landbruget,” forklarer Tove Goldbeck Jensen.

Skil dig ud og gør dig attraktiv

I samarbejde med Seges og Østdansk Landboforening har hun og VKST derfor sammensat et rekrutterings-kursus til lederne i landbruget.

Kurset skal give en klar indsigt i ens egen rekrutteringsproces, hvor man bliver bevidst om forbedringspunkter i ens egen organisation, og det vil dermed styrke evnen til at rekruttere de rette medarbejdere i et marked, hvor kvalificeret arbejdskraft kan være en mangelvare.

”For bedrifterne handler det simpelthen om at blive set og skille sig ud fra mængden på den rigtige måde. Både i selve jobopslaget men også i formen du markedsfører bedriften og landbruget på. Det lærer du med det her kursus,” fortæller Tove Goldbeck Jensen.

Alvorlige konsekvenser af mangel på arbejdskraft

Der er generelt alt for få hænder til at tage fat i landbruget, og i sidste ende begynder problemet at være en begrænsning for produktionen. Har vi ikke nok hænder, kan det i værste tilfælde sende vores ordrer og arbejdspladser til udlandet.

”Det er et alvorligt problem, og det er inden for alle typer arbejdskraft i landbruget. Vi ser også ofte, hvordan den arbejdskraft, landbruget har brug for, finder stillinger i andre erhverv på grund af eksempelvis løn, arbejdstider og landbrugets omdømme. Og netop derfor, er det endnu vigtigere at markere sig og gøre sig attraktiv,” forklarer ledelseskonsulenten og afslutter:

”Det er heller ingen hemmelighed, at dygtige medarbejdere skaber de rigtige økonomiske resultater. Det er også derfor, at det er så vigtigt, at man rekrutterer de rigtige medarbejdere – uanset om der er tale om dansk eller udenlandsk arbejdskraft.”

Rekrutterings-kurset bliver udbudt som et AMU-kursus og forløber over tre undervisningsdage i maj og en afsluttende eksamen i juni.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.