Svineproducent: Vi bruger for mange penge på diverse-posten

11. juli 2018

Siden 2012 har svineproducent Frihedslund Læregård fået lavet et DB Tjek over sin svineproduktion, som tydeligt har vist, hvor der skal sættes ind, og hvor potentialet ligger.

Diverse-posten med indkøb af gummistøvler, kanyler, koste og andre redskaber og hjælpemidler til stalden har fyldt for meget i budgettet hos Frihedslund Læregård. I hvert fald når der sammenlignes med andre virksomheder magen til.

– Analysen med DB Tjek har vist os, at vi simpelthen lå for højt på diverse-posten, når vi sammenligner os med andre svineproducenter, så det er helt klart et sted, hvor vi skal sætte ind og sørge for at lave en handlingsplan, siger bestyrer Frank Thulsted fra Frihedslund Læregård.

Læs alt om DB Tjek Gris her.

Overblik og handlingsplan

De seneste seks år har Frihedslund fået udarbejdet et DB Tjek fra VKST, som de kan bruge til at styre virksomhedens økonomi efter omkostninger og ikke kun produktionsresultat.

– Vi bruger DB Tjek til at have et præcist styringsredskab, så vi kan følge økonomien i vores svineproduktion. For vi kender jo de tekniske tal i produktionen, men når vi så først får sat kroner og øre på, kan vi se præcis, hvad de enkelte punkter betyder rent økonomisk, forklarer Frank Thulsted og uddyber:

– Når vi får lavet analysen og benchmarker os op i mod de 10 procent bedste, kan vi bruge det til at styre efter og få gjort os bedre på de punkter, hvor der er noget at komme efter, og samtidig få bekræftet, at vi skal fortsætte den gode rutine, der hvor vi præsterer godt.

Fokus på bundlinjen

Frank Thulsted forklarer, at han for seks år siden valgte at få lavet et DB Tjek, da de var igennem en periode, hvor de var steget markant på de tekniske resultater, hvorfor de besluttede også at få fokus på økonomien for at se, om den fulgte med samme vej.

Og her er DB Tjek netop det helt rigtige værktøj, siger svinerådgiver Jakob Nielsen fra VKST. For et DB Tjek er et super værktøj, når der skal sættes fokus på bundlinjen.

– Styrken ved et DB Tjek er, at det definerer, hvor vi skal sætte ind, men ikke mindst gøre noget ved det. Vi afleverer altid en DB-tjek mundtligt, hvor handlingsplanen til at opnå potentialet igangsættes, siger Jakob Nielsen fra VKST.

Et DB Tjek giver svar på, hvor dygtig du som svineproducent er til at drive din svineproduktion, og hvor dygtig du er til at forhandle dit foder, og hvad du reelt set får for dine grise

Han forklarer, at tjekket hviler på tre ting; nemlig håndværket, købmandsskabet og kombinationen af dette, der giver dækningsbidraget.

– Et DB Tjek giver svar på, hvor dygtig du som svineproducent er til at drive din svineproduktion ud fra udvalgte nøgletal, vi kender i e-kontrollen, og hvor dygtig du er til at forhandle dit foder, og hvad du reelt set får for dine grise.

– Når vi har fundet stærke og svage sider i produktionen igangsættes handlingsplanen til at forbedre de svage sider. Det er her, værktøjet virkelig giver værdi.

Læs alt om DB Tjek Svin her.

DB Tjek på landsplan

Hos Frihedslund Læregård har DB Tjekket givet dem et overblik over, om produktionsresultaterne er fremkommet med det rette omkostningsniveau. Frank Thulsted forklarer, at de især også er glade for at se, at de ligger lige præcis, hvor de skal i forhold til eksempelvis deres foder.

– Tjekket giver en dejlig bekræftelse i, at vi er på rette spor med foderet, også selvom vi laver alt vores foder selv uden dyre tilsætningsstoffer, siger Frank Thulsted.

DB Tjek kører på landsplan hvert halve år, men det er også muligt at få analyseret sit materiale, når behovet er der. Du kan læse meget mere om DB Tjek Svin her på hjemmesiden, ligesom du er mere end velkommen til at kontakte griserådgiverne i VKST, hvis du vil høre mere om mulighederne med et DB Tjek.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.