Svovl – hvornår er det for sent ?

25. marts 2021

Svovltilførsel til vinterraps og kløvergræs er vigtigt, blandt andet for at sikre den bedst mulige udnyttelse af den tilførte kvælstof. Svovl mineraliseres i jorden, men ikke ved de lave temperaturer der er i det tidlige forår. Derfor er det netop i det tidlige forår, afgrøden har behovet for at få tilført tilgængeligt svovl.

I år har der været udfordringer med at få leveret svovlgødskninger, og flere har først fået lovning på levering i uge 14. Det løfter spørgsmål omkring hvorvidt det kan være for sent og om det fortsat kan svare sig at køre ud med svovl til afgrøden. Det kan det som udgangspunkt ofte, men i visse situationer bør man overveje at undlade.

Vinterraps

Vinterraps har et meget højt behov for svovl. Tilførslen giver mening indtil begyndende blomstring, herefter er effekten af tilført svovl tvivlsom. Fordelen ved at tildele svovl tidlig, er at undgå en periode i rapsens udvikling, hvor svovl er det begrænsende næringsstof. Rapsen optager også svovl der tildeles ved begyndende blomstring, men effekten på udbytte er mere tvivlsom. Ved senere tildeling er der en risiko for at overskydende svovl udvaskes.
Produkterne naturgips, kieserit og patentkali kræver ikke ret meget fugt for at svovl frigives.

Kløvergræs

Væksten i kløvergræsmarken er ikke begyndt endnu, da temperaturene fortsat er lave. Græs vokser ved minimum 7 grader og derover. Hvis græsvæksten er for godt i gang og græsset når begyndende strækning, når man har mulighed for at køre ud med svovl, bør det kun køres ud hvis der er udsigt til en god regnbyge umiddelbart efter. Ellers vil produktet ligge i afgrøden og blive udvasket hvis regnen først kommer senere.
Men med udsigt til fortsat lave temperaturer de kommende 14 dage, vil det formentligt de fleste steder, fortsat være aktuelt at tildele svovl til kløvergræsmarkerne.

Frøgræs

Tilførsel giver mening indtil begyndende strækning. Tilført svovl skal være med til at forbedre kvælstofudnyttelsen. Frøgræs er god til at holde på svovl. Særligt når frøgræs bliver liggende som efterafgrøde, er der gode muligheder for at få glæde af den tilførte svovl i den efterfølgende afgrøde.

Yderligere oplysninger kontakt Sophie T. Madsen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.