Svovl til vinterraps og frøgræs

4. februar 2021

Vinterraps og frøgræs, har et behov for svovl, for at udnytte det tilførte kvælstof og for plantens sundhed. Samspillet mellem planternes optagelse af kvælstof og svovl betyder, at svovl skal tilføres tidligt i foråret. Vinterraps og frøgræs, som er meget kvælstof krævende afgrøder, har et svovl (S) behov på ca. 15 – 20 % af behovet for kvælstof.

Som hovedregel anbefaler Økologisk VKST følgende tildelinger af svovl:

30 – 40 kg S/ha til vinterraps

 15 – 20 kg S/ha til frøgræs

Gips 14% er den billigste gødning på markedet, når det er svovl alene, der er behov for. Vælg Kieserit hvis der samtidigt er et behov for magnesium. Se priserne nederst i artiklen.

Vi anbefaler Gips 14 % eller Kieserit 15 til vinterrapsen. Vær obs på dokumentationskrav for anvendelsen af de to typer gødning.

De tilladte svovlkilder i økologisk landbrug:

Tabel 1. viser et udvalg af de gængse typer af gødninger som vi må bruge i det økologiske landbrug, indhold pr. 100 kg samt vilkår for anvendelse.

Som tabellen viser, er der forskellige vilkår for anvendelse af de forskellige typer af gødninger. Enkelte kan kun anvendes med konsulent erklæringer, nogle med dokumentation af behov i fht. Jordbundsanalyser og andre uden dokumentation men som et beregnet behov på afgrøden. Vær opmærksom på at jordbundsanalyserne maks. må være 2-3 år gamle.

Konsulenterklæring

Hvis der skal en konsulenterklæring til for brug af gødningen, er det vigtigt i får konsulenterklæringen inden bestilling af produktet. Konsulenterklæringen skal være på bedriften. Økologi kontrollen er meget strikse, iht. disse dispensationsmuligheder, så sørg for at have formalia i orden.

Spredbarhed

Det er vigtigt ved valg af type gødning, at spredbarheden er i orden. Med det menes at produktet kan spredes på 12 – 24 m. Dette for at undgå yderligere spor i marken ud over gyllesporet, som oftest i dag er på 24 m. I tabel 1 vises om gødningerne er spredbare med gødningsspreder/kalkspreder. Hvis der ikke står noget i kolonnen, kender vi ikke spredbarheden, og du er nødt til at kontakte grovvaren for at få det oplyst.

Kalium

Hvis der er jordbundsanalyser på arealet, hvor kaliumtallet er under 8, kan der med fordel vælges Patentkali eller Kaliumsulfat. Begge gødningstyper har et væsentligt svovlindhold, så en tilførsel af 100 – 200 kg/ha vil dække behovet for svovl og samtidig supplere med kalium. Som alternativ kan Kaliumvinasse anvendes. Den bør dog ikke anvendes i vinterraps, da spredning med kalkspreder har en mindre spredebredde end gyllesporene typisk er.

Mængder pr. ha

Med udgangspunkt i vinterraps, med et S behov på 30 kg S/ha, viser tabel 2 hvor mange kg/ha af de forskellige gødninger, der skal udbringes samt en pris/ha.

Ydeligere oplysninger kontakt Per Jensen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)