Svovl til vinterraps og frøgræs

4. februar 2021

Vinterraps og frøgræs, har et behov for svovl, for at udnytte det tilførte kvælstof og for plantens sundhed. Samspillet mellem planternes optagelse af kvælstof og svovl betyder, at svovl skal tilføres tidligt i foråret. Vinterraps og frøgræs, som er meget kvælstof krævende afgrøder, har et svovl (S) behov på ca. 15 – 20 % af behovet for kvælstof.

Som hovedregel anbefaler Økologisk VKST følgende tildelinger af svovl:

30 – 40 kg S/ha til vinterraps

 15 – 20 kg S/ha til frøgræs

Gips 14% er den billigste gødning på markedet, når det er svovl alene, der er behov for. Vælg Kieserit hvis der samtidigt er et behov for magnesium. Se priserne nederst i artiklen.

Vi anbefaler Gips 14 % eller Kieserit 15 til vinterrapsen. Vær obs på dokumentationskrav for anvendelsen af de to typer gødning.

De tilladte svovlkilder i økologisk landbrug:

Tabel 1. viser et udvalg af de gængse typer af gødninger som vi må bruge i det økologiske landbrug, indhold pr. 100 kg samt vilkår for anvendelse.

Som tabellen viser, er der forskellige vilkår for anvendelse af de forskellige typer af gødninger. Enkelte kan kun anvendes med konsulent erklæringer, nogle med dokumentation af behov i fht. Jordbundsanalyser og andre uden dokumentation men som et beregnet behov på afgrøden. Vær opmærksom på at jordbundsanalyserne maks. må være 2-3 år gamle.

Konsulenterklæring

Hvis der skal en konsulenterklæring til for brug af gødningen, er det vigtigt i får konsulenterklæringen inden bestilling af produktet. Konsulenterklæringen skal være på bedriften. Økologi kontrollen er meget strikse, iht. disse dispensationsmuligheder, så sørg for at have formalia i orden.

Spredbarhed

Det er vigtigt ved valg af type gødning, at spredbarheden er i orden. Med det menes at produktet kan spredes på 12 – 24 m. Dette for at undgå yderligere spor i marken ud over gyllesporet, som oftest i dag er på 24 m. I tabel 1 vises om gødningerne er spredbare med gødningsspreder/kalkspreder. Hvis der ikke står noget i kolonnen, kender vi ikke spredbarheden, og du er nødt til at kontakte grovvaren for at få det oplyst.

Kalium

Hvis der er jordbundsanalyser på arealet, hvor kaliumtallet er under 8, kan der med fordel vælges Patentkali eller Kaliumsulfat. Begge gødningstyper har et væsentligt svovlindhold, så en tilførsel af 100 – 200 kg/ha vil dække behovet for svovl og samtidig supplere med kalium. Som alternativ kan Kaliumvinasse anvendes. Den bør dog ikke anvendes i vinterraps, da spredning med kalkspreder har en mindre spredebredde end gyllesporene typisk er.

Mængder pr. ha

Med udgangspunkt i vinterraps, med et S behov på 30 kg S/ha, viser tabel 2 hvor mange kg/ha af de forskellige gødninger, der skal udbringes samt en pris/ha.

Ydeligere oplysninger kontakt Per Jensen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.