Tænker du energi ind i den fremtidige strategi for bedriften?

23. januar 2023

Landbruget er en vigtig aktør i klimadagsorden og den grønne omstilling. Derfor kan det være en god idé at tænke energi ind i den fremtidige strategi på din ejendom.

Det fortæller Lars Falster, der er økonomi- og virksomhedsrådgiver i VKST. Og 2022 har kun gjort det endnu mere relevant for landmændene at fokusere på energien.

-Et turbulent marked i 2022 har vist vigtigheden af, at harmoni i bedriften og flere forretningsben alt andet lige har givet en større økonomisk robusthed, siger Lars Falster, der er ansvarlig for strategiudviklingen for kunder i VKST.

Han fortæller, at energi er en af de aktuelle muligheder, der er med til at skabe harmoni med produktion til eget forbrug, ligesom det kan udvikle sig til et særskilt forretningsben med produktion til videresalg.

Afdækning af virksomhedens potentialer

-Der er aktuelt fokus på etablering af energiproduktion inden for sol, vind og biogas i landbruget, og derfor er det også vigtigt for den enkelte bedrift at se på potentialerne på ejendommen, forklarer Lars Falster og uddyber:

Find en vej til at få dem realiseret

-Ønsker du fremdrift, så få afdækket dine og virksomhedens ambitioner og potentialer, og find en vej til at få dem realiseret.

Han forklarer, at et strategiforløb med en rådgiver kan være med til at afdække bedriftens potentialer og ejerleders ambitioner samt lægge en plan for en gennemførsel af de individuelle strategiske initiativer for bedriften.

Hvis der aldrig er tid til at tænke de store tanker og overveje, om man kan gøre tingene på en anden måde, så er der aldrig tid til udvikling

-Men uanset, om du som landmand er i en strategiproces eller ej, er det vigtigt, at du har tid til at reflektere over din virksomhed og overveje ”Kan jeg gøre noget andet?” Hvis der aldrig er tid til at tænke de store tanker og overveje, om man kan gøre tingene på en anden måde, så er der aldrig tid til udvikling, siger virksomhedsrådgiveren, og fortsætter:

-Hvis man udelukkende fokuserer på driften og at gøre tingene rigtigt og bedre, så opdager man måske ikke nye indtægtsmuligheder og forretningsområder.

Kom til energidag: Få nyeste viden om vind- og solcelleprojekter

Lars Falster er tovholder på Energidag 2023, som afvikles i VKST i februar. Her kan landmændene blive klogere på, hvordan man med vind- og solceller kan optimere virksomhedens økonomi.

I samarbejde med andre energieksperter fra blandt andet Green Power Denmark og rådgivningsvirksomheden Agri Nord, har VKST sat energien i fokus med oplæg om blandt andet gyllegas, reducering af CO2-udledning, hvordan man laver sit eget vindmølle- og solcelleprojekt samt Kragerup Gods, der fortæller om, hvordan de etablerede 6 vindmøller på ejendommen.

-Jeg vil anbefale alle landmænd, der har interesse for at udvikle deres virksomhed i en mere grøn og bæredygtig retning til at komme med til energidagen, så de kan blive klogere på mulighederne for at producere energi, siger Lars Falster.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Politik

2. oktober 2023

Nyt efterafgrødekort med større og flere krav til landmænd i Østdanmark

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.