Temperaturerne stiger: Anbefalinger til klimastyring og overbrusning hos smågrisene

3. juni 2022

Foråret og den tidlige sommer er over os, og det betyder svingende temperaturer – også inde i staldene. Derfor er det vigtigt at have fokus på klimastyring, så du opnår det bedste klima i staldende og dermed de bedste vækstforhold for dine grise.

Med svingende temperaturer udenfor kan der være stor forskel på, hvordan temperaturen er i stalden midt på dagen og i løbet af natten. Tjek derfor dine indstillinger i gennem, og følg anbefalingerne for, hvordan temperaturen, ventilation og gulvvarme skal være indstillet i din stald.

Nederst i artiklen her kan du se en oversigt over de generelle anbefalinger for klimastyringen hos smågrisene, samt en mere detaljeret oversigt over klimastyring hos Produktionskoncept Smågrise.

Husk den sunde fornuft

Når det kommer til klimastyring, er indstillingerne i systemerne og en god strategi vigtig, men det er lige så vigtigt at bruge den sunde fornuft og det gode landmandskab.

Gå en tur gennem stalden og kig på dine grise og på stierne

– Gå en tur gennem stalden og kig på dine grise og på stierne. Fryser de? Er de langhårede? Klumper de sammen i hjørnerne? Gør de det, skal der kigges på din klimastyring, siger griserådgiver Jacob Drehn fra VKST.

Han anbefaler også at komme i gang med overbrusningen hos grisene.

– Her er rettidighed vigtigt, så du ikke kommer bagefter og måske skal ud og feje møg ud af lejene, siger Jacob Drehn og anbefaler, at man får afkalket dysserne, hvis det er mere end et halvt år siden, man har brugt dem sidst.

Tjek uret og indstillingerne til overbrusningen

Når overbrusningen slås til første gang, er det også en god ide at tjekke, at uret stadig passer, så der ikke overbruses om natten.

– Tjek også, at dyserne ikke er kalket til, og at de rammer spaltearealet og ikke foderautomaterne, der kan medføre kagedannelse og dårlig hygiejne i automaten, siger Jacob Drehn.

I stalde med fast gulv kan der med fordel køres kortvarigt med overbrusningen lige inden indsættelse, så grisenes gøde-adfærd reguleres fra starten. Se også tabel over overbrusningsstrategi hos smågrisene i tabellerne herunder.

Du er velkommen til at kontakte Jacob Drehn eller din egen griserådgiver i VKST, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget i forbindelse med klimastyring og overbrusning i stalden.

Anbefalinger til klimastyring hos Produktionskoncept Smågrise:

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)