Tid til blindstrigling i marken

1. april 2022

Blindstrigling er en hurtig og effektiv måde at bekæmpe frøukrudt. Den første strigling skal gennemføres inden afgrøden kommer op.  Vi anbefaler kun at blindstrigle, hvis du kan se spirende ukrudt i jorden. Blindstrigler du for tidligt, har det nemlig ingen effekt og du risikerer at fremprovokere spiring af ukrudt i stedet. 

Foråret står for døren og mange steder er der så småt allerede gang i at så. Når såsæden er i jorden, falder tankerne på ukrudtsbehandling og ikke mindst blindstrigling. Blindstrigling er et vigtigt mod frøukrudt, men bliver hurtigt spild af tid, hvis timingen ikke er i orden.

En god blindstrigling reducerer antallet af ukrudtsplanter med op til 70%. Men hvordan laver man en god blindstrigling? Her kommer 3 lette trin til hvordan du laver en god blindstrigling:

  1. Den første blindstrigling skal være 3-6 dage efter såning. Optimalt lige inden afgrøden kommer op, og der er små hvide ukrudtsspirer når hånden trækkes igennem jordoverfladen. Du ved at du har ramt det rette tidspunkt, når der efter blindstriglingen er et fint grønt skær over marken fra det fremspirede korn, som lige er kommet til syne pga. striglingen. Dette kan gøres 1-2 gange alt efter behov.
  2. Det optimale blindstriglingsvejr er solrigt og gerne med en god brise. Formålet er nemlig at rive ukrudtet op og udtørre det. Kør gerne både om formiddagen og eftermiddagen den samme dag, når vejret er optimalt.
  3. Ved blindstrigling køres 6-14 km/t, i 2 cm dybde. Hvis der køres for stærkt begynder striglen at hoppe for meget. Hvis der køres for langsomt opnår man ikke, at tænderne bevæger sige fra side tid side og mister meget effekt. Tænderne har typisk en angrebsvinkel på omkring 45 grader for at arbejde optimalt.

Når afgrøden er kommet op, er det for sent at blindstrigle. Dette er fordi afgrøden er mest følsom fra spiren er kommet godt op over jordoverfladen til den er på 3-4 bladstadiet. Herefter kan der ukrudtsstrigles, hvis det er nødvendigt 1-2 gange. Du skal generelt strigle i 2 cm dybde. Som regel er det ikke muligt at køre lige så hurtigt, som ved en blindstrigling, da du så kan skade afgrøden for meget.

Det anbefales, at du går ud i marken og kigger efter inden du blindstrigler. Rod i jorden og se om der er ukrudtsspirer til stede. Ligger de som små, hvide trevler i jorden, som på billedet nedenfor, så vil du have en god effekt af blindstriglingen. Flere har sået tidligt og ser ingen eller meget lidt spirende ukrudt i marken. Den tidlige såning har ikke fået ukrudtet til at spire, da det var for koldt på såtidspunktet. Derfor kan en blindstrigling ende med at fremprovokere ukrudtet i stedet for at bekæmpe det. Det er vigtigt, at du ser spirende ukrudt i jorden, før du kører. Ved tidlig såning kan der gå længere tid før korn og ukrudt spirer frem. Her skal du holde ekstra godt øje for at ramme et godt tidspunkt til bindstrigling.

Yderligere oplysninger kontakt juniorkonsulent Jens-Peter R. Paulsen.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.