Tidlige regnskaber viser store forskelle i grisesektoren
11. februar 2025Nye tal fra det tidlige regnskab for 2024 viser markante økonomiske forskelle i den danske griseproduktion. I VKST har vi analyseret de tidlige regnskaber, der er baseret på data fra 70 griseregnskaber og udarbejdet i samarbejde med fem andre landboforeninger.
I 2024 er det smågriseproducenterne, som har klaret sig bedst. Det stemmer overens med resultatet for 2023, hvor sohold med 30 kilos smågrise også havde den bedste indtjening.
Det tidlige regnskab for 2024 viser, at smågriseproducenterne har oplevet et mindre fald i indtjeningen sammenlignet med året før. Det skyldes primært, at afregningsprisen har været lavere. Resultatet efter finansiering landede på 4,2 millioner kroner i 2024, hvilket er knap en million kroner mindre end i 2023.
For producenter af slagtegrise har 2024 derimod været et sværere år. Det tidlige regnskab i 2024 viser et underskud efter finansiering på 561.000 kroner, hvorimod resultatet i 2023 var et overskud på 259.000 kr.
En af de væsentligste årsager til det negative resultat for slagtegriseproducenterne er de danske slagteriers manglende konkurrenceevne sammenlignet med resten af Europa.
En tydelig strategi er afgørende
Økonomirådgiver i VKST, Casper Elkjær Christensen, fortæller:
– Når vi kigger på den gennemsnitlige afregningspris de seneste 10 år, så kan vi se, at noteringen er uændret og er på niveau med de seneste 10 års gennemsnit.
Det giver store udfordringer, da de øvrige omkostninger er steget i de senere år, hvilket har gjort det dyrere at producere en gris. Casper Elkjær Christensen understreger derfor vigtigheden af en klar strategi:
Mit bedste råd til alle griseproducenter er derfor at have en klar virksomhedsstrategi, der sikrer en tydelig retning for virksomheden.
– Selv om fremstillingsprisen er faldet i 2024 – primært på grund af lavere foderomkostninger – er faldet ikke stort nok i forhold til den faldende notering. Mit bedste råd til alle griseproducenter er derfor at have en klar virksomhedsstrategi, der sikrer en tydelig retning for virksomheden.
Soliditetsgraden i sektoren
Soholderne har formået at øge deres soliditetsgrad med 2 % (fra 26% til 28%), mens slagtegriseproducenterne har fastholdt deres soliditetsgrad på 30%. Soliditetsgraden indikerer, hvor stor en del af deres aktivmasse de selv ejer.
Det peger på, at soholderne har konsolideret sig og blevet rigere, mens slagtegriseproducenterne er blevet i balance.
Årsmøde for griseproducenter 2025
Du kan møde Casper Elkjær Christensen på VKST’s Årsmøde for griseproducenter, hvor du kan blive endnu klogere på økonomien i dansk griseproduktion. Her kan du også høre om bl.a. udsigterne for dansk griseproduktion frem mod 2035, om CO2-aftryk, og om hvordan du bruger dine data i praksis, så de skaber værdi.
Årsmødet er åbent for alle griseproducenter og finder sted d. 4. marts 2025. Du kan tilmelde dig her.
Resultatet efter finansiering på henholdsvis søer 30 kg og slagtegrise i 2023 og 2024:
