skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Tjek Dine Marker For Eventuel Manganmangel

Tjek dine marker for eventuel manganmangel

Byg og havre er de mest følsomme overfor manganmangel og skal have den største opmærksomhed. Når mangan mangel kan konstateres i marken er skaden sket, men der er stadig mulighed for udbedring.

Konstatering af manganmangel i marken

Vårbyg og havre er de mest følsomme overfor manganmangel, og gule spidser og visne pletter på de yngste blade kan være tegn på manganmangel. Manganmangel viser sig i de yngste blade, da mangan ikke er mobilt i afgrøden, hvilket vil sige at mangan ikke kan blive transporteret fra de gamle til de nye blade. Du bliver derfor nødt til at undersøge afgrøden på tæt hold. Kig efter gulfarvning på de yngste blade, visne pletter eller klorose – se billeder længere nede i artiklen. Er manganmanglen meget slem begynder bladene at visne, hvilket fører til nedgang i fotosynteseaktiviteten. En anden indikator er tydelige grønnere planter i køresporene, da jorden typisk er mere kompakt her. Er det de gamle blade, som er gule og visne, er det ikke manganmangel. Se billeder af mangler længere nede i teksten.

Mangantest af blade

Da det kan være svært med det blotte øje at konstatere, så derfor opfordre vi til at man får testet blade med vores mangantester.

Mangantesteren er den nemmeste og hurtigste måde at påvise manganmangel på. Målingen er så sensitiv, at manganmangel kan konstateres længe før, du kan se symptomer med det blotte øje. Ved hjælp af flourescensmålinger giver mangantesteren et mål for plantens fotosynteseeffektivitet, som har direkte sammenhæng med plantens manganstatus. Det er meget enkelt at tage prøverne, og du får svar med det samme.

Prøven skal tages på de sidst nye fuldtudviklede blade. Vi har på kontoret i Sorø en mangantester, så man er velkommen at komme ind med blade til test. Men husk at kontakte os før du kommer, så du er sikker på ikke at køre forgæves. Vi kommer også gerne til dig i marken med mangantesteren.

Før du behandler marken med mangan skal du huske:

  1. Mangan mangel skal konstateres i marken
  2. Du skal have en konsulenterklæring før du behandler med mangan.

Vi anbefaler at køre 400 g mangan/ha per gang ud. Gerne 2 gange når temperaturen er over 15 grader med høj luftfugtighed. Husk ikke at køre midt på dagen i højt solskin, da det kan svide afgrøden. Du må maksimalt køre 1600 g mangan/ha ud på en vækstsæson. Se tabel 1 for lovlige midler.

Tilsætning af Aminosol 9 til PROFI Mns 166

Aminosol er under liste 2, og er et næringsstof, med indhold af N og K. (9 N og 1 K/100 l)

Vi opfordrer til at bruge Aminosol 9, da vi har en forventning om en bedre optagelse af mangan i planten.

Da Aminosol indeholder N, skal man huske at tage mængden med i sit gødningsregnskab.

 

Yderligere oplysninger kontakt Per Jensen, Økologikonsulent

 

Havre får ret store, rækkestillede, blegvisne pletter, ofte med rødbrun rand. Dette ses især midt på bladet, som knækker sammen, og bladspidsen hænger slapt ned. Kilde. Seges.

Vårbyg får blege, lysegrønne blade med talrige, små rækkestillede kanelbrune pletter, ofte med lys midte. Kilde: Seges.

I sukkerroer viser mangel sig ved lyse og blege blade. Ved nærmere eftersyn ses gullige, skarpt afgrænsede, indfaldne pletter. Planterne har ved stærkere mangel en meget opret vækst. Kilde: Seges.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV