Tørring af korn
1. august 2024Af økologikonsulent: Carsten Hvelplund
Med det vejr vi har i skrivende stund, tænker de færreste på at skulle tørre korn. Men ønsker man at lave kvalitets brødkorn, så er det vigtigt at tænke korntørring ind på linje med høst og høstkapacitet.
Rigtig mange tænker på at høste rug eller vinterhvede i denne uge.
I øjeblikket ligger faldtallet i rug helt sikkert på den rigtige side af 150. Der skal det helst forblive. At høste med en vandprocent der kræver nedtørring, kan derfor blive aktuel. Forud for høst af konsumkorn skal man hele tiden have følgende tanker i baghovedet:
Høst derfor når kvaliteten er høj. Når kornet så ligger på lager, skal der ske en hurtig nedtørring, så man hindrer udviklingen af lagersvampe. Hvis man følger, denne regel så er man sikker på har man har styr på kornbunken:
Sørg for at have en varmekilde til rådighed og have tjek på at den virker når du skal bruge den. Tænd for blæseren med det samme når kornet er kommet ind på lager. Hvis der er sol og lav luftfugtighed, kan man nøjes med ”kold” luft i dagtimerne, men brug varmekilden om natten og sluk kun for blæseren hvis det giver kraftig regn. Ellers lader man blæseren køre indtil man er færdig. Efterfølgende skal bunken nedkøles til maksimalt 7 grader. Pas dog på at der ikke blæses fugt i bunken efterfølgende.
Som udgangspunkt skal man være færdig med at tørre korn ved udgangen af august for at udnytte vejret og den normale lave luftfugtighed.
Har du tilstrækkelig blæserkapacitet?
Økologisk korn som ikke er helt rent skal kunne gennemblæses med en tilstrækkelig luftmængde. Regn med at der skal bruge 200 – 300 m3 luft pr. tons korn pr. time. Hvis man f.eks. har 100 tons på lager der kræver luft samtidig, så svarer det til den luftmængde, som en 11 kW Kongskilde lavtryksblæser producerer. Hvis man står og mangler en blæser, så er det let at finde brugt. Regn derfor på om kapaciteten er til skrækkelig. Hvis man kan redde et parti konsumkorn, kan en blæser være betalt mange gange.