”Trafiklyset” – kan tjekkes i Internet markkort

30. september 2022

Det er nu muligt i internet Markkort (IMK), at følge med i udviklingen, om dine marker er grønne, gule eller røde. Man kan se det som et ”dobbelttjek” af, om aktivitetskravet til grundbetaling er overholdt.

Der vil dog stadig være fysisk kontrol på enkelte typer af arealer – det drejer sig om: Permanente og flerårige afgrøder, særlige brakformer, afgrøder i drivhus eller artikel 32 arealer. Den type arealer vil derfor ikke blive målt på til trafiklyset.

  • Rigtig mange græsmarker med og uden Plejegræs, er stadig gule – men hold øje med dem
  • Er arealer gule efter 11/10 – regnes de for grønne, og er derfor OK
  • 11. oktober kan marken også ”farves” rød – det udløser en høring


 Er din mark grøn:

Her betragter man det som om at LBST ser aktivitetskravet som værende opfyldt. Disse arealer vil ikke blive trukket ud til en kontrol – medmindre der eksempelvis bliver kontrolleret på ”Pleje af græs og naturarealer”. Hvis ikke det lever op til grundbetaling der, vil der kunne blive givet en sanktion, selvom marken er grøn, men marken vil ikke blive rød i trafiklyset.

Er din mark gul:

Her betyder det, at der på nuværende tidspunkt ikke har været mulighed for, at konstaterer om kravene for grundbetaling er opfyldt. Rigtig mange græsmarker er stadig gule i trafiklyset, men det behøver ikke at betyde de ikke er slået eller afgræsset. Satellitten måler på strukturforskelle, og det er især på afgræsningsarealer, hvor der ikke bruges maskiner, sværere for satellitten at måle forskellen over sæsonen.

Er din mark rød:

11. oktober – 14 dage før at arealerne skal leve op til grundbetaling bliver markerne røde, hvis det på satellit vurderes at man ikke har levet op til aktivitetskravet. Er marken rød 11. oktober vil man modtage en høring, hvorefter man har 3 muligheder for at svare:

  1. Hvis man ikke har opfyldt aktivitetskravet, kan man stadig i høringsperioden nå at gøre det. Her kan man køre ud og slå arealet, eller lade det afgræsse. Derefter skal man indsende billedet via LBST App, af den berørte mark
  2. Hvis man mener at aktivitetskravet er opfyldt på den givne mark, eller evt. kun på delarealer, skal man tage billeder af hele eller dele af arealet, og indsende det via Appen. Trækker man areal ud inden d. 25. okt., skal det også tilrettes i Fællesskemaet, hvor man indtegner delarealerne og trækker dem ud af grundbetaling
  3. Drejer det sig om at en hel mark, undgår man sanktion ved at tække marken ud af Fællesskemaet, eller fravælge grundbetaling.

Som med alt andet, er det vigtigt man svarer på høringsbrevene. Ellers handler LBST ud fra det de ved – at marken ikke lever op til kravene. Dokumentation for overholdt aktivitetskrav, kan kun sendes igennem Appen, hvor man logger på med Nem ID.

Kan din konsulent svare på en høring i Appen?

Ja – det vil være muligt hvis der er afgivet en fuldmagt til virksomheden. Et billede af en mark der er rød og i høring, skal tages gennem appen, da området skal GPS bestemmes. Enten gør man det selv som ansøger, og derfra får hjælp af konsulenten, via fuldmagt til at indsende. Ellers er muligheden også, at konsulenten både tager billedet og indsender via fuldmagt.

Der er nogle helt specifikke krav til hvordan billederne skal tages og hvor mange der skal sendes med. Der er lavet en udførlig vejledning på Landbrugsstyrelsens hjemmeside, hvor det også er muligt at læse mere om både trafiklyset, og brugen af appen.

Appen kan hentes til alle smartphones og hedder ”Landbrugsstyrelsen” og den er funktionel fra oktober måned, hvor de røde marker bliver synlige.

Yderligere oplysninger kontakt Økologi og Naturkonsulent Therese Bloksted

 

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.