Udgifter til en ny virksomhed kan ikke indgå i virksomhedsskatteordningen

4. december 2020

Hvis du etablerer en ny virksomhed eller investerer i andre virksomheder eller projekter end landbrug, er der begrænsede muligheder for at anvende Virksomhedsskatteordningen (VSO) – det siger en ny dom fra Landsskatteretten.

Afgørelsen fra Landsskatteretten slår fast, at de udgifter du har til etablering af en ny virksomhed først kan bogføres i virksomhedsordningen, når virksomheden er etableret og en realitet.

Det betyder, at udgifter eller tab bliver en hævning i virksomhedsordningen hvis udgifterne betales fra en konto, der ligger i virksomhedsordningen.

Gælder for etablering af helt ny virksomhed

Det er afgørende, om udgiften knytter sig til en eksisterende virksomhed eller der er tale om en ny virksomhed:

Er det en helt ny virksomhed som fx en solcellepark, der ikke har nogen juridisk eller økonomisk tilknytning til landbruget, så kan du ikke bruge virksomhedsordningen i etableringsfasen. Først når virksomheden er etableret og i drift kan virksomhedsordningen anvendes.

Det betyder, at hvis du investerer i en helt ny type virksomhed, så skal udgifterne afholdes fra din private midler og ikke fra en virksomhedskonto. Og først når virksomheden er etableret og i drift kan du bruge virksomhedsskatteordningen og bogføre udgifterne i virksomhedskatteordningen under landbrug når projektet er en realitet.

Hvis du derimod udvider din eksisterende landbrugsvirksomhed, kan du fortsat bruge midler fra virksomhedsordningen. I så fald bogføres udgifterne på det tidspunkt, hvor de faktisk afholdes.

Solceller, golfbaner og ejendomsinvesteringer

Sagen fra Landsskatteretten omhandlede en golfbane, der aldrig blev etableret på grund af finanskrisen. Men det kunne også være et projekt med etablering af en solcellepark eller bygning af ejendomme eller feriehuse, der var tale om. Og i alle tre tilfælde kan man ikke bogføre udgifterne i virksomhedskatteordningen før projektet er en realitet.

Alle tre er aktuelle eksempler på virksomheder, der typisk ikke vil være en del af den eksisterende landbrugsvirksomhed.

Vil du høre mere om mulighederne for at anvendes virksomhedsordningen

Overvejer du at investere i en ny type virksomhed eller er du i tvivl om mulighederne for at anvendes virksomhedsordningen, så kontakt din skattekonsulent.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)