skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Udskyd Braklægning: Mere Brak Giver Ikke Mening I En Tid Med Fødevareknaphed
  • Alle

Udskyd braklægning: Mere brak giver ikke mening i en tid med fødevareknaphed

I weekenden gav EU kommissionen den længe ventede dispensation, så det enkelte medlemsland selv kan bestemme, om yderligere 4 pct. af landbrugsjorden skal braklægges.

VKST’s næstformand John Nielsen, har skrevet til medierne om braksituationen:

Og det giver god mening at kunne producere så meget korn som muligt i en tid, hvor Ruslands krig mod Ukraine har lukket for kornkammeret, og hvor der er tørke i store dele af Europa. Det er sund fornuft at producere så meget som muligt, når der er folk i den tredje verden, der dør af sult.

I Danmark har vi et godt, stabilt klima med god jord og landmænd, der er gode til at lave naturpleje og passe på småbiotoperne – alligevel skal vi tage jord ud. Det er ikke en ansvarlig politik, som tiden er nu – og det ville klæde regeringen og støttepartierne at udskyde brakken, så vi kan producere nogle flere fødevarer.

Min opfordring til regeringen og støttepartierne er klar: udskyd braklægningen.

Lad os hellere pleje den eksisterende natur bedre

Argumentet for yderligere brak er ofte, at vi skal fremme biodiversiteten og skabe mere natur. Men det kan gøres på mange andre måder, og først og fremmest ved at pleje den natur, vi allerede har. Det er der, vi skal starte – ikke med at lave flere brakmarker midt i en fødevarekrise.

Der skal handles nu

Kære politikere: det er nu, I skal udskyde kravet om afgrøderotation og 4 procent brak til 2024. Landmændene kan ikke vente til I kommer tilbage fra sommerferie, for det er nu, vi skal disponere vores jord til den kommende sæson.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV